Stiri externe

Noi detalii despre masacrul chimic din provincia siriana Idlib incep sa iasa la iveala. [FOTO]

La 2 zile dupa atacul chimic care a avut loc in orasul Khan Shaykhun din sudul provinciei siriene Idlib, controlat de gruparea jihadista Jabhat Al Nusra (Al Qaeda), Rusia a anuntat in timpul unei conferinte planificate pentru discutarea incidentului la ONU ca va prezenta informatii care vor dovedi ca acesta a fost rezultat in urma unui raid al aviatiei siriene care a distrus un depozit unde teroristii depozitasera substante chimice, cel mai probabil utilizate pentru fabricarea explozibililor,potrivit sirianul.com

Tragicul incident a provocat moartea a peste 100 de persoane si ranirea a 300–557 si desi a fost demascat ca acuzatiile aduse regimului de la Damasc sunt false, liderii din vest s-au grabit sa il acuze pe presedintele sirian Bashar Al Assad, in ciuda faptului ca nici o investigatie nu a fost realizata la fata locului. De asemenea datele detinute de ministerul de aparare rus pot dovedi ca avioanele siriene au lovit si o fabrica unde teroristii depozitau si foloseau agenti chimici in fabricarea armamentului. ”Rusia va prezenta intr-o maniera amanuntita aceste date despre care minsitrul de aparare rus a vorbit in timpul conferintei ONU” a declarat purtatorul de cuvant al presedentiei ruse.

La randul sau, purtatorul de cuvant al ministrului de aparare rus, generalul-maior Igor Konashenkov a confirmat ca aviatia siriana a efectuat un raid asupra unui depozit de armament  in care erau stocate substante chimice.

Conform spuselor lui Konashenkov, raidul a avut loc intre orele 11.30 si 12.30 ora locala si a vizat un depozit de armament localizat in partea de est a orasului Khan Sheikhun El a declarat: „Fabrica pentru productia de mine terestre umplute cu acid sulfuric era in perimetrul depozitului.” Adaugand ca aceste arme au fost uzual transportate in Iraq si folosite acolo, asa cum si guvernul irakian a confirmat. Generalul-maior Igor Konashenkov a mai sustinut ca: „acest tip de armament chimic a fost folosit de catre teroristi si in timpul bataliei pentru orasul Alep ,simptome asemanatoare celor din Khan Sheikhun fiind observate” Intre timp, numarul personajelor politice care l-au acuzat pe presedintele sirian Bashar Al Assad de comiterea acestui masacru odios a crescut, presedintele american Donald Trump condamnand guvernul sirian si acuzandu-l direct pe liderul de la Damasc. „Acest atac groaznic a vizat femei, copii mici şi chiar bebeluşi frumoşi”, a declarat Donald Trump într-o conferinţă de presă organizată la Casa Albă alături de regele Abdullah al Iordaniei. „Din punctul meu de vedere, acest atac a depăşit o serie de limite. Astfel de acţiuni odioase ale regimului Assad nu vor fi tolerate”, a spus Donald Trump, citat de cotidianul USA Today.

Citește și:  Mărturia emoţionantă a unui sirian de religie creştină: "Am fost ostatic al Statului Islamic timp de cinci luni"

In ciuda acuzatiilor venite din toate partile, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskove,a declarat miercuri reporterilor ca Rusia va continua sa sprijine armata siriana in lupta contra terorismului. Declaratia lui Dmitry Peskov a venit dupa ce un jurnalist l-a intrebat daca opinia presidentiei ruse s-a schimbat datorita atacului chimic. ”Ati auzit declaratia ministerului de aparare rus iar eu nu mai am nimic de adaugat. Federatia rusa si forta militara a acesteia vor continua lupta impotriva terorismului si de eliberare a tarii, lupta dusa de armata siriana”a declarat acesta, citat de agentia de presa Russia today.

Purtatorul de cuvant al ministerului afacerilor externe rus, Maria Zakharova a sugerat miercuri ca consiliul de securitate al ONU ar trebui sa urgenteze organizatia pentru interzicerea armelor chimice (OPCW) sa lanseze o misiune de aflare a adevarului,avand acces in totalitate la locul atacului. „Este crucial sa cerem o misiune a OPCW pentru a afla adevarul si pentru a investiga folosirea armelor chimice in Siria,sa adune dovezi ale incidentului,respectand urmatoarele conditii:echipa care va lucra in zona sa fie supusa unui vot de aprobare la ONU si sa reprezinte o balanta geografica.” a declarat Zakharova,conform Interfax. Se cunoaste faptul ca in anii precedenti, rapoartele realizate de Organizatia pentru interzicerea armelor chimice (OPCW) in urma mai multor investigatii efectuate pe teren la cererea presedintelui sirian Bashar Al Assad au confirmat in mod evident ca armata siriana nu a folosit arme chimice.

De asemenea, OPCW a monitorizat si confirmat, alaturi de catre Statele Unite si Rusia procesul de distrugere a stocului de armament chimic al Siriei care s-a desfasurat pe teritoriul Norvegiei in urma unei intelegeri realizate in perioada 2013-2014. Tot rapoartele OPCW au adus la cunostinta faptul ca gazul sarin examinat la fata locului in urma mai multor atacuri purta caracteristici diferite față de cel deținut anterior de guvernul sirian, aratand clar ca acesta este cel mai probabil de provenienta straina, fiind livrat Opozitiei Siriene, care a acuzat fortele pro-guvernamentale siriene de cel putin 11 atacuri chimice comise de catre propriile forte, in decursul acestor ani, cele din Ghouta de Est (Damasc) soldat cu 1400 de morti si Khan Al-Assal (Alep) soldat cu 26 inregistrand numarul cel mai mare de victime. La vremea respectiva varul fostului lider libian, Muammar Gaddafi, al-Qahsi Gaddafi, declara ca majoritatea armelor chimice ajunse in mainile gruparilor din Siria provin din fostele depozite ale armatei libiene, fiind vandute militantilor islamisti si jihadisti prin Turcia.

Citește și:  Copiii creștini dați afară din școală dacă fetele nu poartă hijab sau nu recită din Coran

Intre timp, declaratiile continua sa curga, iar detaliile despre falsificarea atacului chimic, incat sa para ca acesta a fost comis in mod intentionat de catre fortele siriene, inclusiv faptul ca majoritatea civililor ucisi au fost rapiti de catre teroristi din localitatile Majdal (unde acestia au executat alti 30 de civili, majoritatea femei si copii) si Khattab in timpul ofensivei lor desfasurate in nordul provinciei Hama, lansate pe data de 21 martie, incep sa iasa la iveala.

Daca fostul ambasador al Marii Britanii in Siria, Peter Ford ,descrie pe cei care doresc o interventie militara impotriva regimului de la Damasc ca fiind ”niste catei care se intorc la propria voma”, lideri de stat ca presedintele Turciei Recep Tayyp Erdogan sustin o eventuala astfel de actiune impotriva Damascului. Peter Ford crede ca este aproape imposibil ca Rusia si Assad sa fie responsabili de atacul din provincia Idlib.

 Clor de provenienta saudita utilizat de catre jihadistii din Jabhat Al Nusra (Al Qaeda) ca arma chimica in timpul bataliei pentru orasul Alep:
chimic5
Voluntarii White Helmets (Castile Albe) in timpul unor exercitii care simulau un atac chimic desfasurate chiar la locul producerii incidentului real:
chimic3.jpg
Imagini din statelit care confirma distrugerea depozitului din Khan Shaykhun de catre aviatia siriana:
chimic2.jpg
Cetateanul britanic, mediul Shajul Islam in varsta de 26 de ani care a fost de altfel principala sursa de informare despre atacul chimic este cunoscut in Marea Britanie pentru convingerile sale radicale islamice, avand propriul rol in rapirea jurnalistului britanic John Cantlie si a colegului sau in 2013 in zona granitei turco-siriene. Ulterior John Cantlie a fost vandut gruparii Statul Islamic (ISIS) in prizonieratul careia se afla si in prezent:
chimic8.jpg
chimic9
chimic10.jpg
Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1

Close