Editoriale

New York Times: Îşi pierd religiile esenţa spirituală?

Religiile moderne au ajuns să prezinte care diferă foarte mult de cele exprimate de fondatorii lor, este de părere editorialistul „New York Times” Nicholas Kristof, care se întreabă într-un articol intitulat „Cărei religii ar aparţine Iisus Hristos?” dacă religiile ar avea nevoie de o reinventare bazată pe principiile lor pozitive.

„Iisus nu a menţionat niciodată persoanele homosexuale sau avorturile, insistând în schimb pe cei bolnavi şi săraci. Dar unii lideri creştini au prosperat, demonizând homosexualii. Mahomed a ridicat statutul femeilor la vremea lui, însă astăzi clericii islamişti interzic femeilor să conducă maşini, sau folosesc religia drept motiv pentru mutilare genitală. Buda ar fi îngrozit de segregarea impusă minorităţii musulmane din Myanmar de către budişti”, scrie Kristof.

Jurnalistul american susţine că fondatorii religiilor sunt în general vizionari carismatici care îşi inspiră urmăritorii prin moralitate, dar învăţăturile lor ajung să evolueze în birocraţii obsedate de bani şi putere. În cazul creştinismului, diferenţa este una cu atât mai vizibilă cu cât Iisus s-a răzvrătit împotriva autorităţii la vremea lui, în timp ce acum cultele creştine sunt aşa de răspândite încât reprezină autoritatea în multe zone ale lumii.

„Nu e de mirare că din ce în ce mai mulţi dintre noi, creştinii din naştere, alegere sau ambele, ne întrebăm tot mai des ce se întâmplă cu creştinismul. Ne simţim de parcă întemeietorul nostru a fost răpit şi ţinut ostatic de extremişti. Răpitorii săi îl scot în faţa camerelor ca să zică lucruri pe care nu le crede, şi iese de multe ori ca fiind anti-săraci, anti-mediu, anti-homosexuali, anti-intelectuali sau anti-ştiinţă. Acesta nu este Iisus pe care îl întâlnim în Biblie” scrie fostul pastor catolic Brian D. McLaren, în noua sa carte „Marea Migraţie Spirituală”.

Citeste mai mult pe: adevarul.ro

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 + = 84

Close