Diverse

Nepalul are una din bisericile cu cea mai mare creștere din lume

Conform centrului de studii asupra creștinismului global World Christian Database, mica ţară din Himalaya înregistrează una din creşterile cele mai ridicate din lume a populaţiei creştine. Astfel, Nepalul avea zero creştini la recensământul din 1951. În 1961 această cifră a ajuns la 458. Cu toate acestea, în 2001 Nepalul avea deja în jur de 102 000 creştini şi o decadă mai târziu, în 2011 cifra se triplase, ajungând la 375 000.

NEPAL_-_0804_-_Libertà_religiosa-1-270x180

Bishwa Mani Pokharel, şeful de presă al cotidianului nepalez Nagarik, a spus că probabil această cifră să fie chiar mai mare, conform unei informaţii a NPR.

Extraordinara creştere a Bisericii din Nepal a fost relaţionată cu turbulenta istorie a acestei ţări în secolul XX. În 1950 Nepalul era un regat hindus, închis străinilor. Dar războiul civil din anii ´90 şi sfârşitul monarhiei în 2008, a însemnat trecerea statului de la o monarhie închisă la o republică seculară.

Prozelitismul continuă să fie ilegal dar de foarte puţine ori interdicţia se aplică. Grupuri de creştini s-au implicat pentru ajutorarea păturilor sociale defavorizate şi mulţi dintre aceştia predică Evanghelia în timp ce îşi fac lucrul.

Climbing for Christ (C4C) (Alpinişti pentru Hristos) este unul din aceste grupuri de caritate care s-au angajat „să ajungă acolo unde alţii nu pot sau nu vor să meargă”.

„Ei au întâlnit unele persoane bolnave, familii rupte şi au vorbit cu ei şi s-au rugat pentru ei şi minunea s-a produs: aceste persoane au fost convinse şi au început să-l urmeze pe Hristos”, a spus Tej Rokka, pastor în misiunea socială C4C. „Au fost distribuite pentru populaţie hrană şi haine. Datorită acestui lucru, oamenii au început să ne asculte”.

Sistemul de caste hindus de asemenea poate ajuta în mod indirect pentru convertirea unora. Persoanele din castele de jos suferă sistematic de discriminare şi creştinismul oferă o manieră de a scăpa din acest sistem.

„Este unica formă de a putea ieşi”, spune Gary Fallesen, fondator şi preşedinte al C4C. „Din punct de vedere social, nu se poate face nimic pentru a schimba acest lucru şi atunci venim noi şi le spunem despre Isus şi de dragostea ce El o are pentru ei”. Sistemul încă există, spune Fallesen, dar nu mai are putere asupra celor ce se convertesc.

Cu toate acestea, liderii acestei ţări nu sunt mulţumiţi cu această creştere a creştinismului. Lansarea primei constituţii a ţării în luna septembrie, s-a văzut umbrită de puternicele dezbateri dacă trebuie să se revină la un stat hindus. Când în cele din urmă parlamentul a decis să promoveze o constituţie laică, au fost nevoie de tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a împrăştia manifestanţii.

În timp ce cifra oficială de 375 000 de creştini este încă mică în raport cu populaţia totală de 27,8 milioane, creşterea creştină a fost exponenţială şi clauza de libertate privind religia, stipulată în noua constituţie, au animat creşterea Bisericii în întreaga ţară.

Sursa: benidradici.com

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2

Close