Stiri externe

Musulmanii cer arestarea guvernatorului creștin în Indonezia. Prigoană împotriva creștinilor

Peste 200.000 de musulmani conservatori au ocupat vineri străzile din capitala indoneziană pentru a cere arestarea guvernatorului creştin din Jakarta, ale cărui declaraţii au fost percepute drept insulte la adresa Islamului. Guvernatorul Basuki Tjahaja Purnama riscă să fie judecat pentru blasfemie, după ce i-a acuzat pe opozanţii săi politici că se folosesc de citate din Coran pentru a-l împiedica să câştige un nou mandat în Jakarta, transmite News.ro, care citează DPA.

protest-against-gov-basuki-tjahaja-purnama-480x318

Purnama este un aliat cheie al preşedintelui Joko Wikodo, care a ocupat de asemenea poziţia de guvernator în Jakarta.

Protestatarii musulmani au început încă de joi seara să mărşăluiască spre piaţa Monumentului Naţional. Cei mai mulţi protestatari provin din suburbiile metropolei indoneziene şi au venit îmbrăcaţi în alb pentru a cere arestarea guvernatorului din Jakarta.

Autorităţile locale au estimat numărul protestatarilor la 200.000 de persoane.

O parte dintre protestatari au ridicat pancarte cu mesajele ”Închideţi-l pe Ahok” sau ”Întârzierea justiţiei este o nedreptate”.

Într-o aparentă încercare de detensionare a situaţiei, preşedintele Joko Wikoido şi vicepreşedintele Jusuf Kalla au venit vineri la prânz printre protestatarii din piaţa Monumentului Naţional.

”Haideţi să mergem cu toţii acasă în pace. Allahu akbar”, a spus preşedintele indonezian în faţa protestatarilor, care i-au răspuns cerând arestarea imediată a guvernatorului Purnama.

Peste 22.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi pentru a preveni orice violenţă.

Iniţial, forţele de securitate indoneziene le-au cerut musulmanilor să nu participe la proteste pentru că riscă acuzaţii grave, inclusiv de trădare.

Totuşi, autorităţile şi-au domolit poziţia după discuţii purtate cu liderii islamişti conservatori şi le-au permis protestatarilor să se adune în piaţa Monumentului Naţional, dar nu şi pe străzile din Jakarta.

Între timp, opt suspecţi au fost arestaţi şi puşi sub acuzare de procurorii indonezieni pentru că plănuiau să organizeze o lovitură de stat împotriva preşedintelui prin intermediul protestelor de masă.

Printre persoanele arestate se numără şi disidentul Sri Bintang Pamungkas, care a fost trimis în spatele gratiilor pe vremea preşedintelui autoritar Suharto. De asemenea, autorităţile indoneziene l-au arestat şi pe rockerul Ahmad Dhani.

”Riscă acuzaţii de trădare”, a declarat fostul ministru deJustiţie, Yusril Izha Mahendra.

Guvernatorul Purnama le-a spus în septembrie musulmanilor indonezieni că nu trebuie să voteze pentru el în următoarele alegeri dacă se tem că vor ajunge în iad după ce ”au fost minţiţi cu versetul 51 din Surah al-Maidah”.

Unii musulmani au interpretat versetul drept o interdicţie privind alegerea unor lideri non-musulmani, însă nu toţi au considerat declaraţiile lui Purnama drept o blasfemie la adresa Islamului.

Legea indoneziană arată că blasfemia reprezintă exprimarea publică a ostilităţii sau denigrarea a uneia dintre cele şase religii recunoscute.

 

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

50 − = 41

Close