Studiu

MUSULMANII ALEG FUNDAMENTALISMUL: LEGEA SHARIA ŞI ÎNTOARCEREA LA RĂDĂCINILE ISLAMULUI

Iubitorii de islam ni-l prezintă ca pe o lume şi o religie a păcii, a toleranţei, a convieţuirii. Plusând, Mogherrini a spus că este atât de minunat încât este viitorul Europei, dezvăluind intenţiile ascunse sub lozinci ale colegilor ei din UE şi din guvernările naţionale occidentale.

resizedimage (2)

Eu mă îndoiesc. Nu cred într-un viitor comun pe acelaşi continent: va fi ori islam, ori Europa. Aşa cum, acum, în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord rămân doar musulmani

Dincolo de ceea ce vedem şi trăim, pentru o judecată de ansamblu avem voie de date, de studii şi cercetări, care să ne arate fotografia unui moment sau altul dar şi tendinţele. Pentru a desluşi adevărul trebuie să cunoaştem caracteristicile lumii musulmane şi dinamica ei. În continuare vă ofer un rezumat al unei analiză din aprilie 2014 de .

Sharia (despre sharia aici), sau legea islamică, câştigă teren în întrega lume. O majoritate covârşitoare a musulmanilor sprijină implementarea legii islamice în ţările musulmane, în ţările ne-musulmane (vezi Europa, SUA), oriunde trăiesc.

Media mainstream vrea să ne facă să credem că musulmanii sunt bine integraţi şi că numai jihadiştii terorizează oamenii şi le impun Sharia.

Sharia este normă în state precum Arabia Saudită,Qatar, Yemen, Emiratele Unite Arabe, Iran, Irag şi Pakistan. Multe alte state islamice implementează cel puţin parţial sharia, tendinţa fiind de creştere a aplicării.

Un studiu al Pew ResearchCenter din 2013  a  întrebat musulmanii din 23 de ţări dacă sharia este un corp de legi sau cuvântul revelat al lui Allah. Rezultatele le puteţi vedea în imaginea alăturată.gsi2-chp1-1

Conform rezultatelor, majoritatea covârşitoare a musulmanilor din Asia de Sud-Est (Malaysia cu 86%), Asia de Sud (Afghanistan 99% şi Pakistan 84%), Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (Iraq cea mai mare cu 91% şi Teritoriile palestiene cu 89%), Africa Sub-Sahariană (cei mai mari susţinători fiind musulmanii din Niger.)

Sharia este însă incompatibilă cu societatea occidentală, care este bazată pe cultura iudeo-creştină. În timp ce alte religii, în afara Iudaismului şi creştinismului, oferă adesea o bază morală similară, ceea ce îi ajută pe credincioşii lor să se integreze, Islamul însă nu reuşeşte. Cei mai mulţi dintre musulmanii care s-au integrat în Vest sunt atei, dar fundamentalismul este în creştere şi este mai mult decât o normalitate printre musulmani faţă de alte grupuri religioase. Astfel se explică şi de ce susţinerea pentru sharia este atât de ridicată.

Rezultatele studiului Pew au arătat că susţinerea pentru sharia este cu atât mai mare cu cât sunt mai religioşi musulmanii respectivi, iar susţinerea pentru ca sharia să fie aplicată tuturor – adică şi ne-musulmanilor – capătă un sprijin tot mai mare.

În ceea ce priveşte pedepsele prevăzute de sharia – biciuiri, tăiere de membre, tăierea capului, răstignirea, omorârea cu pietre etc . este de remarcat că:

  • susţinerea pedepselor corporale pentru diverse delicte este de 88 % la pakistanezi, 81 la afgani, 70 % la egipteni, 76 % la palestinienii care susţin sharia.
  • susţinerea pentru pedeapsa cu moartea în cazul adulterului (în special pentru femei) este de 89 % , 85 %, 81 % şi 84 % tot la cei e mai sus

În prezent numai câteva ţări aplică sharia în sensul cel mai strict, unele au un sistem hibrid, iar altele sunt aproape seculare. Dar, studiile arată,  presiunea este pentru creştere, căci populaţiile doresc sharia.

Musulmanii din Vest

Statisticile variază după anul întocmirii, arătând o creştere a susţinerii pentru sharia cu cât ne apropiem de prezent. În Marea Britanie ele arătau circa 28-30 % preferinţă pentru sharia în 2006, pe când în 2009 40 % dintre musulmanii britanici doreau implementarea shariei.

Un studiu pe o perioadă de cinci ani, prezentat în decembrie 2013 intitulat ‘Six Country Immigrant Integration Comparative Survey‘—făcut pe migratorii marocani şi turci din Austria, Belgia, Franţa, Germania, Olanda şi Sedia – de către  WZB Berlin Social Science Center, unul dintre cele mai mari institute de cercetări sociale din Europa arată că:

  • 65 % dintre musulmanii intervievaţi susţin că sharia este mai importantă pentru ei decât legile ţării în care trăiesc
  • 75 % dintre repondenţi consideră că există doar o singură interpretare legitimă a coranului care trebuie să se aplice tuturor musulmanilor, iar 60 % cred că comunitatea lor trebuie să se întoarcă la „rădăcinile islamice”
  • fundamentalismul islamic este mai pronunţat în Austria, unde 73 % dintre musulmani spun că sharia este mai importantă decât legile seculare, 79 % spun că există o singură interpretare corectă a coranului şi 65  cred în întoarcerea la rădăcinile islamului

În acelaşi timp, raportul Pew arată că, dintre turcii din Turcia, doar 12 % vor sharia implementată, în contrast cu turcii care locuiesc în Europa.

Susţinerea pentru legea sharia în comunităţile musulmane din lume:

Austria, Belgium, France, Germany, Holland and Sweden, împreună: 65%

Austria separat: 73%

Canada: 62%

UK:  30-40%

Southeast Asia: circa 78%, cu Malaysia  86%

South Asia: medie de  88%, cu Afghanistan  99%

Middle East şi North Africa: medie peste 70%, intervalul 29-91%

Sub-Saharian Africa: medie de peste 61%, intervalul 37-86%

Central Asia: media de peste 18%, cu numai 12% dintre turci

Southeastern Europe: medie peste 22%

Sursa: solidaritateeuropeana.wordpress.com

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 + = 44

Close