Stiri externe

Motivul pentru care EVREII ar putea fi îngropaţi fără AUTOPSIE sau ÎMBĂLSĂMARE. Proiectul, depus la Senat de un deputat din grupul minorităţii

Deputatul din grupul minorităţii evreieşti Silviu Vexler a depus la Senat un proiect legislativ care prevede că evreii vor putea fi înmormântaţi fără autopsie şi îmbălsămare, pentru a respecta tradiţia cultului mozaic, prin care persoanele decedate trebuie înmormântate în maximum 24 de ore.

„La evrei, mai exact tradiţia este imperativă ca persoanele decedate să fie înmormântate în mai puţin de 24 de ore. A fost un proiect care a fost adoptat anul trecut pentru a se putea realiza acest lucru, însă am descoperit ulterior că mai era o problemă, respectiv autopsia şi activitatea de prosectură , îmbălsămarea, cosmetizarea, etc, lucruri care la noi sunt strict interzise. Proiectul vine să adauge această excepţie pentru evrei ca să poată fi respectate tradiţiile religioase”, a declarat iniţiatorul propunerii legislative, deputatul FCER Silviu Vexler, pentru MEDIAFAX.

Proiectul de lege prevede ca persoanele decedate de religie mozaică să fie scutite de autopsie, îmbălsămare şi cosmetizare, astfel încât să poată fi înmormântate în maxim 24 de ore.

„Prin derograre de la prevederile (2) al art 8 şi (1) al art 10 din Legea nr 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului, republicată, persoanele decedate de religie mozaică sunt scutite de autopsie şi activitatea de prosectură, la cererea familiei sau, în cazul persoanelor singure, a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România-Cultul Mozaic, în condiţiile în care nu există suspiciunea unor implicaţii medico-legale prevăzute de lege. (…) Această propunere legislativă este neesară pentru asigurarea respectării tradiţiilor Cultului Mozaic şi a drepturilor credincioşilor evrei, având în vedere situaţiile întâlnite de-a lungul timpului, în care diferite unităţi sanitare au refuzat scutirea de autopsie li de activitatea de prosectură, în absenţa unor prevederi legislative distincte şi clare, a persoanelor de religie mozaică decedate”, prevede iniţiativa legislativă.

Iniţiatorul, deputatul Silviu Vexler, susţine că proiectul respectă tradiţia iudaică, care interzice lăsarea neînmormântării peste noapte a unei persoane decedate.

„Potrivit tradiţiilor iudaice, înmormântarea persoanelor decedate şi tratamentul corespunzător în pregătirea pentru înmormânatre sunt înţelese ca una din cele mai importante porunci date poporului evreu de către Dumnezeu. Această obligaţie se referă în primul rând la membrii familiei persoanei decedate, dar, în acelaşi timp şi la fiecare evreu în parte, în special în cazul persoanelor singure, care nu au pe nimeni care să se poată ocupa de tot ceea ce implică ritualul de înmormântare. Este o poruncă care are precedenţă asupra tuturor celorlalte porunci pe care un evreu trebuie să le urmeze. Tora (Pentateuh- primele cinci cărţi ale lui Moise din Vechiul Testament) interzice lăsarea neînmormântată peste noapte a unei persoane decedate, tradiţie care provine din Deuteronom 21.33, fiind apreciat că lispa respectului acordat faţă de corpul persoanei decedate cauzează o mare durere sufletului celui decedat”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Sivliu Vexler adaugă că religia mozaică este o religie recunoscută în România.

„Unul din fundamentele Cultului Mozaic este credinţa în eternitatea sufletului. Această credinţă se manifestă şi prin tratarea corpului neînsufleţit asemenea unuia viu, până la înhumare. Înmormântarea fără întârziere şi tratamentul corespunzător în pregătirea pentru înmormântare sunt una din tradiţiile deosebit de importante şi sensibile pentru evreii din întreaga lume, condiserată drept obligatorie în acordarea respectului cuvenit pentru demnitatea persoanei decedate. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România- Cultul Mozaic este Cult recunoscut în ţara noastră, al cărui statut a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr 999/2008, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai arată în expunerea de motive.

Senatul este prima Cameră sesizată pentru acest proiect legislativ.

www.gandul.info

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 1

Close