Stiri externe

Moscova construiește biserici într-un ritm alert

62 de noi biserici construite în Moscova în 8 ani.

Și nu este nicidecum sfârșitul. Conform planului programului oficial de construcție (intitulat ‘Programul 200’), alte 138 de biserici vor fi constreuite în Moscova.

Curatorul programului de construire a bisericilor în Moscova, “Programul Construcției Bisericilor Ortodoxe în Moscova”, cunoscut și sub numele “Programul 200” (acesta este articolul nostru recent despre el.), deputat al Dumei de Stat, Vladimir Resin, a anunțat că 62 de complexuri bisericești au fost construite în capitală în ultimii opt ani, relatează Interfax-Religion.

“În ansamblu, în ultimii opt ani, 62 de complexuri bisericești au fost ridicate în Moscova (45 făcând parte din program și 17 în afara sa)”, a declarat Resin joi cu ocazia celei de-a XXVI-a Reprezentare a Nașterii Domnului, notând că 38 dintre biserici sunt deja în folosință.

24 de biserici au fost inaugurate în Moscova numai în 2017.

Alte 31 sunt construite în momentul de față făcând parte în program iar 4 în afara sa, și încă 31 sunt în faza de proiectarea, a menționat Resin.

Principalul obiectiv al programului este de a construi suficiente noi biserici de-a lungul capitalei astfel încât să existe pretutindeni una la distanță de mers în zonele rezidențiale. Programul a fost în desfășurare din 2011, planul constând în construirea a 200 de biserici.

Citește și:  Rusia testează pe oameni două vaccinuri anti-COVID-19

Programul rulează în întregime din donațiile cetățenilor și a organizațiilor. O fundație stabilită pentru colectarea fondurilor îi are ca vicepreședinți pe primarul Moscovei Sergei Sobyanin și Înalt Preasfinţia Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii.

Potrivit planificatorului urban, lucrarea de construcție a fost finalizată pentru 12 complexuri la mijlocul lunii Iunie ce vor fi gata pentru folosință anul viitor.

Faptul că criza economică nu a zguduit dezvoltarea sustenabilă a programului arată, în viziunea lui Reisin, interesul oamenilor în deschiderea noilor biserici. Potrivit planurilor actualizate ale programului, bisericile sunt proiectate să găzduiască 500 de enoriași.

Metropolitan Hilarion (Alfeyev) a relatat recent că peste 30.000 de biserici au fost construite în ultimii 30 de ani pe întregul teritoriu canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse, ducând la un total de 40.000 de biserici.

Citeste mai departe aici

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 80 = 85

Close