Stiri externe

Lovitură pentru Soros. Guvernul, mișcare împotriva ONG-urilor

George Soros mai primește o lovitură. După ce Ungaria dorește să închidă o universitate finanțată de omul de afaceri, Polonia încearcă să înlăture Fundația Batory, finanțată de Soros, de la gestionarea fondurilor norvegiene,potrivit dcnews.ro

Fundația Batory din Varșovia, finanțată de omul de afaceri George Soros, cea care se ocupă cu distribuirea unora dintre cele 809,3 milioane de euro (882 milioane de dolari) pe care Norvegia intenționează să le aloce Poloniei până în 2021 pentru a reduce disparitățile economice și sociale, se teme că va fi lipsită de fonduri, informează Bloomberg.

Polonia dorește ca partea care este destinată construirii societății civice să fie condusă de o entitate de stat, a declarat vicepremierul Piotr Glinski luna trecută. Norvegia solicită eliberarea numerarului de către un organism independent.

 Această mișcare ar marca un nou asalt asupra lui Soros în regiune, după ce guvernul Ungariei încearcă să închidă o universitate pe care o finanțează Soros la Budapesta.

Partidul de guvernământ din Polonia a intrat în conflict cu Uniunea Europeană în legătură cu statul de drept, iar liderul Jaroslaw Kaczynski l-a felicitat în repetate rânduri pe premierul maghiar Viktor Orban pentru că a urmărit interesele țării sale în interiorul UE.

Fundația Batory s-a ocupat de alocarea fondurilor norvegiene începând cu 2014. De fonduri beneficiază organizațiile nonguvernamentale care promovează democrația, egalitatea de gen și drepturile homosexualilor  (LGBT), dar și organizațiile caritabile legate de biserică.

De la preluarea puterii în 2015, Partidul Legii și Justiție a încercat să reinstituie valorile tradiționale catolice, unele dintre ele fiind în contradicție cu politicile grupurilor progresiste.

În contextul negocierilor cu Norvegia, Batory și alte câteva organizații nonguvernamentale au fost atacate de către mass-media guvernamentală pentru promovarea “proiectelor controversate”.

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 − = 26

Close