Stiri externe

Londra a devenit PRIMA capitală occidentală cu primar MUSULMAN. Sadiq Khan, felicitat de la Paris și New York

În alegerile locale care s-au desfășurat ieri, Sadiq Khan, candidatul laburist la Primăria Londrei, conduce în fața contracandidatului conservator, Zac Goldsmith, conform datelor oferite de publicațiile britanice, care citează Comisia Electorală Londoneză.

sadiq-khan-465x390

UPDATE ora 23.15: Prezența la vot a fost de 45,6%, cea mai mare înregistrată vreodată la alegerile locale, în capitala britanică. Înainte, cea mai mare rată a prezenței la vot a fost în 2008, cu 45,3%, precizează BBC News.

UPDATE ora 22.50: După numărarea voturilor, Sadiq Khan a fost declarat câștigător al alegerilor locale pentru Primăria Londrei, scrie Daily Mail, relatând că britanicul de origine pakistaneză l-a depășit confortabil pe rivalul său Zac Goldsmith.

Sursa citată precizează că după numărarea voturilor pentru prima preferință, Khan are deja un milion de alegători de partea sa și ar putea chiar stabili un record în privința unui mandat individual în Marea Britanie, după numărarea tuturor voturilor.

Primarul New Yorkului, Bill de Blasio, a fost primul care l-a felicitat pe noul primar londonez, scriind pe Twitter: „Transmit felicitări noului primar al Londrei, avocat al locuințelor pe care să și le poată permite cetățenii, Sadiq Khan. Abia aștept să lucrăm împreună!”.

Anne Hidalgo, primărița Parisului, l-a felicitat și ea pe Twitter pe Sadiq, spunând că așteaptă întărirea cooperării între cele două capitale, pe probleme precum locuințele, poluarea și cultura”.

Fostul liderul laburist, Ed Miliband, a spus: „Felicitări, Sadiq Khan! vei fi un primar extraordinar al Londrei! Viziunea ta pozitivă și demnitatea au învins o campanie de frică și diviziuni”, a explicat el.

Deși rezultatele oficiale nu au fost anunțate încă, Sadiq ar fi obținut, potrivit numărătorii parțaile, 44.2% din voturi, iar Goldsmith 35,6%. 

UPDATE ora 17.15:

John Curtice, psefologul care se ocupă de analizele politice ale BBC,  spune că Sadiq Khan va câștiga acest scrutin cu 57% din voturi.

Cine sunt principalii candidați

Candidatul laburist Sadiq Khan are mari şanse să devină primul primar musulman al capitalei Regatului Unit, el fiind creditat într-un sondaj YouGov cu 43% din intenţiile de vot ale londonezilor, faţă de 32% pentru rivalul său conservator, Zac Goldsmith.

Sadiq Aman Khan (născut în 8 octombrie 1970) este un politican britanic, membru al Parlamentului din  2005. Membru al Partidului Laburist, el se declară, ideologic, ca fiind social-democrat moderat.

Khan s-a născut la Londra, din părinți imigranți pakistanezi, tatăl său fiind șofer de autobuz.

Este licențiat în Drept al Universității North London, a fost avocat pentru drepturile omului, fiind consilier în zona Wandsworth, la periferia Londrei, între 1994-2006.În 2008, a fost numit ministru de stat pentru Comunități de către premierul Gordon Brown, devenind al doilea pakistanez briatnic din guvern. A fost apoi ministru al Transporturilor. A făcut parte și din guvernul „din umbră” al lui Ed Miliband, ca secretar pentru Justiție.

Citeste mai mult pe: www.evz.ro

 

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 1 =

Close