Stiri externe

Liderii evrei și musulmani din Franța cer ca francezii să nu voteze cu Marine Le Pen

Lideri ai comunităţilor evreieşti şi musulmană au deplâns succesul candidatei extremei drepte franceze Marine Le Pen, în alegerile care au loc pentru preşedinţia Franţei, după ce aceasta a intrat în turul al doilea al alegerilor, şi au avertizat împotriva votului pentru cea considerată un candidat “periculos”, potrivit portalului Christian Today.

Le Pen s-a clasat pe locul doi în alegerile de duminică cu 21,53% din voturi , după candidatul de centru, Emmanuel Macron, care a obţinut 23,74 %. Cei doi candidaţi se vor înfrunta într-un al doilea tur pe 7 Mai.

Preşedintele Congresului Evreiesc European, Moshe Kantor, a descris-o pe Le Pen ca fiind “periculoasă” şi a adăugat că este regretabil că aceasta a fost votată de mai mult de unul din cinci francezi.

Kantor a arătat că Le Pen, care a renunţat temporar le preşedinţia Frontului Naţional, a făcut recent “comentarii negative despre realitatea istorică a Holocaustul nazist, lucru care o face cel puţin la fel de periculoasă ca şi tatăl acesteia, care a negat că Holocaustul ar fi avut loc.”

El s-a referit la comentariile lui Le Pen, făcute la începutul lunii, când ea a negat că Franţa este reponsabilă pentru arestarea a peste 13.000 de evrei la Paris în timpul unui tur ciclist, pentru a fi trimişi în lagărele naziste pe vremea Holocaustului.

În acelaşi timp, un lider islamic francez, a folosit de asemenea termenul de “periculos”, şi a făcut un apel către cei 5 milioane de musulmani francezi să voteze pentru Macron.

Dalil Boubakeur, conducătorul Marii Moschei din Paris, a descris votul final din 7 Mai ca fiind “decisiv pentru soarta minorităţilor religioase din Franţa.

El a spus: ” Marea Moschee din Paris şi Federaţia Naţională a Moscheelor, face un apel către toţi musulmanii să voteze masiv pentru Emmanuel Macron.”

Fără a se referi explicit la Le Pen, Boubakeur, a adăugat că cetăţenii francezi trebuie să înţeleagă că “ameninţarea întruchipată de ideile xenofobe pune în pericol unitatea noastră.”

După primul tur, Le Pen a lansat un atac împotriva lui Macron, pe care l-a prezentat ca fiind lipsit de experienţă şi “slab” în faţă ameninţării terorismului islamic.

Într-o discuţie cu reporterii, ea a spus: “Mă voi întâlni cu poporul francez pentru a le aduce în atenţie lucrurile importante, inclusiv terorismul islamic, despre care domnul Macron vorbeşte pe un ton moderat și cu cuvinte delicate.”

NapocaNews

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 − = 55

Close