Stiri externe

Israel. PRIMA FEMEIE-judecător într-un tribunal MUSULMAN

Israel. Premieră în justiţia israeliană, care a numit, marţi, prima femeie-judecător la unul dintre tribunalele musulmane.

Hana Khatib, un magistrat originar din Tamra (nord), a fost numită „cadiu’” titlu atribuit judecătorilor din tribunalele islamice care judecă în principal cazuri de familie în cadrul comunităţii arabe israeliene musulmane, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Arabii israelieni, majoritatea musulmani, sunt descendenţii palestinienilor rămaşi pe pământurile lor după înfiinţarea statului Israel, în 1948 și reprezintă astăzi 17,5% din populaţie. Ei se plâng constant că sunt trataţi ca cetăţeni de mâna a doua.  Ministrul israelian al justiţiei, Ayelet Shaked, membră a partidului naţionalist religios Căminul Evreiesc (Bayit Yehudi), a declarat că această numire „ar fi trebuit făcută cu mult timp în urmă”.

„Este o veste excelentă pentru femeile arabe şi pentru comunitatea arabă. Sunt încântată de această alegere şi sper că va fi de bun augur pentru mai multe numiri de femei în aceste posturi”, a adăugat Shaked.  Și o deputată arabă israeliană, aflată în opoziţie – Aida Touma-Sliman – a salutat numirea, pe care a calificat-o „istorică’” la finalul unei lupte juridice îndelungate.

„Este timpul să credem în puterea femeilor arabe de a juca toate rolurile, de a ocupa poziţii influente în societate şi în stat şi de a îndepărta obstacolele care se ridică pe drumul lor”, a adăugat Touma-Sliman într-un comunicat.

În Israel nu există separare între religie şi stat, astfel că legile familiei – căsătoria, divorţul, moştenirea – sunt aplicate de tribunalele religioase ale diferitelor comunităţi. Statul evreu are nouă tribunale islamice şi 18 judecători, printre care Hana Khatib.

Ea este prima femeie judecător în unul dintre aceste tribunale, nu doar musulmane, ci şi druze, evreieşti şi creştine. Khatib va depune jurământul în următoarele săptămâni în faţa preşedintelui Israelului, Reuven Rivlin.

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 1 = 3

Close