Stiri externe

Irlanda: Referendum pentru LEGALIZAREA avortului

 

Guvernul irlandez a anunţat miercuri organizarea unui referendum la 25 mai privind legalizarea totală a avortului, în prezent interzis de cel de-al optulea amendament al Constituţiei irlandeze, cu excepţia cazului în care este pusă în pericol viaţa mamei, relatează AFP. 

‘Tocmai am semnat decretul pentru organizarea unui referendum privind abrogarea celui de-al optulea amendament la Constituţie, autorizând Parlamentul să legifereze această problemă. Referendumul va avea loc pe 25 mai’, a anunţat Eoghan Murphy, ministrul irlandez al Locuinţelor şi colectivităţilor locale, potrivit unui mesaj difuzat pe Twitter.

Organizarea referendumului a fost aprobată de cele două camere ale Parlamentului irlandez, care au votat o lege în acest sens. Senatul irlandez a adoptat miercuri textul de lege cu 40 de voturi pentru şi 10 împotrivă.

Eoghan Murphy a precizat că secţiile de vot vor fi deschise de la 07.00 până la 22.00, pe 25 mai, şi a cerut irlandezilor să se înscrie pe listele electorale în termen legal, până la 8 mai.

Interdicție din ’83 

Organizarea referendumului a fost o promisiune a premierului Leo Varadkar, venit la putere în iunie, care a apreciat legea referitoare la această problemă drept ‘prea restrictivă’.

Avortul a fost considerat ilegal în Irlanda, dar interdicţia sa nu a fost introdusă în constituţie decât în 1983, după ce a întrunit 67% din sufragii în cursul unui referendum.

Citește și:  CAZ ȘOCANT ÎNTR-O MATERNITATE DIN ROMÂNIA. UN BEBELUȘ AVORTAT A REFUZAT SĂ MOARĂ: “L-AM ȚINUT ÎN BRAȚE”

Cel de-al optulea amendament la Constituţia Irlandei garantează ‘dreptul la viaţă’ al embrionului ţinând cont de ‘dreptul egal la viaţă al mamei’.

Excepţia la această interdicţie – riscul de deces pentru mamă – a fost adăugată în 2013. Totuşi, violul, incestul sau malformaţia fătului nu sunt considerate motive legale de avort şi o astfel de intervenţie constituie o infracţiune pasibilă cu pedeapsa de până la 14 ani de închisoare.

Mii de irlandeze merg în fiecare an în străinătate, în special în Regatul Unit, pentru a face întrerupere de sarcină în condiţii legale.

Votul va avea loc cu câteva săptămâni înainte de vizita Papei Francisc în Irlanda cu ocazia Întâlnirii Mondiale a Familiilor, pe 25 şi 26 august la Dublin, relatează Agerpres.

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 3

Close