Stiri externe

Irlanda a spus „DA” avorturilor

Referendumul irlandez pe tema avortului a fost câștigat de cei care se pronunță pentru eliminarea din Constituție a articolului 8 care interzicea întreruperea de sarcină, potrivit datelor parțiale confirmate de premierul Leo Varadkar. El a anunțat că legea care va reglementa avortul va fi adoptată până la sfârșitul anului.

Potrivit rezultatelor finale, 66.4% din irlandezi au votat pentru liberalizarea avortului.

„Cetățenii și-au spus cuvântul. Rezultatele par a fi în mod covârșitor în favoarea abrogării amendamentului 8 din constituție care interzice avortul. Ceea ce vedem este punctul culminant al unei revoluții tăcute care are loc în Irlanda în ultimele decenii”, a spus premierul irlandez, Leo Varadkar.

John McGuirk, purtătorul de cuvânt al campaniei pro-viaţă „Salvaţi Amendamentul 8” a recunoscut înfrângerea în referendumul pe tema avortului, numind deznodământul „o tragedie de proporţii istorice” scrie BBC.

„Sunt oameni care au inima frântă după acest deznodământ”, a spus el.

„Ceea ce au făcut votanţii irlandezi ieri este o tragedie de proporţii istorice … Copilul nenăscut nu mai are un drept la viaţă recunoscut de statul irlandez. În scurt timp, va fi introdusă o legislaţie prin care se va permite uciderea copiilor în ţara noastră. Ne vom opune acestei legislaţii. Dacă şi când se vor deschide clinici pentru avort în Irlanda, ne vom opune de asemenea”, se arată în comunicatul campaniei.

Citește și:  Avortul - Crima impotriva umanitatii

Iranda are una dintre cele mai stricte legislații anti-avort din lume. Un amendament din Constituţie – introdus în 1983, tot după un referendum – interzice întreruperea sarcinii, dreptul la viaţă al copilului nenăscut fiind considerat egal cu cel al mamei.

După ce în 2013, o femeie însărcinată a murit de septicemie, în lege a fost introdusă o excepție: avortul poate fi făcut dacă viața femeii este în pericol. Avorturile sunt în continuarea interzise în oricare alte cazuri, cum ar fi cele de viol sau dacă fătul nu se dezvoltă normal, iar pedeapsa maximă este de 14 ani de închisoare.

Surse: Digi24, Hotnews

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 − = 53

Close