Stiri externe

În timp ce Austria propune înfiinţarea unor centre pentru migratori în afara Europei, Spania şi Franţa le vor în interiorul Europei

În plus, „uitând” că nu toate statele europene au exploatat din greu statele africane, din Orientul Mijlociu şi din Asia, sau continuă să o facă, aşa cum este cazul lor, cele două propune sancţiuni pentru statele care refuză să fie solidare cu ele şi nu acceptă primirea migratorilor din statele aduse în stare de faliment din cauza politicilor coloniale şi neocoloniale.

Conform Agerpres: Franţa şi Spania propun înfiinţarea pentru migranţi a unor „centre închise de debarcare pe pământ european”, de unde să se gestioneze situaţia acestora şi apoi să fie repartizaţi către ţările Europei, a declarat sâmbătă preşedintele francez Emmanuel Macron, evocând „o soluţie diferită şi complementară” la criza care divizează Europa, informează AFP şi EFE.

„Avem nevoie de o cale clară a solidarităţii, nu de o gestionare a situaţiei de la caz la caz”, a declarat Macron la Paris, la încheierea unei întâlniri, la Palatul Elysée, cu şeful guvernului spaniol, socialistul Pedro Sánchez.

Macron a explicat că propunerea sa, abordată deja cu cancelarul german Angela Merkel, constă în crearea unor „centre închise pe pământ european” în care să fie gestionate cererile solicitanţilor de azil. În prezent, nu există practic centre închise unde să fie gestionate dosarele migranţilor sosiţi în Europa, cu excepţia celor câteva cazuri rare în Grecia şi Italia, sub administraţia Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Propunerea franco-spaniolă prevede o acţiune la scară mai mare cu centre închise în „ţările cele mai apropiate de locul debarcării”, unde migranţii ar urma să rămână în timp ce cererile lor de azil sunt analizate.

„Odată debarcaţi pe pământ european, suntem favorabili înfiinţării unor centre închise conform UNHCR, cu mijloace europene care să permită (…) o solidaritate financiară imediată, o gestionare rapidă a dosarelor, o solidaritate europeană pentru ca fiecare ţară să preia într-o manieră organizată persoanele care au dreptul la azil”, a explicat Macron, într-o conferinţă de presă comună cu premierul spaniol.

Pentru migranţii care nu au dreptul la azil, Macron a subliniat necesitatea de a avea „solidaritate europeană şi eficienţă în returnarea” acestor persoane „către ţările lor de origine” şi „în niciun caz către ţările de tranzit”. „Este o soluţie care promovează cooperarea şi care respectă dreptul. Trebuie să avem principiile noastre şi să nu ne lăsăm influenţaţi de extreme”, a adăugat el.

Totodată, Macron s-a pronunţat în favoarea sancţiunilor financiare împotriva ţărilor Uniunii Europene care refuză să primească migranţi. „Nu putem avea ţări care beneficiază din greu de solidaritatea UE şi care îşi revendică din greu egoismul naţional atunci când vine vorba despre subiectul imigraţiei”, a avertizat Macron.

„Sunt în favoarea impunerii de sancţiuni în cazul lipsei de solidaritate (…), în favoarea ideii că trebuie impuse condiţii pe această temă în cazul acordării de asistenţă din fonduri structurale”, a precizat el. „Sunt cu totul în favoarea ideii de a avea mecanisme care să ţină cont de aceasta. Este o dezbatere care va avea loc la timpul potrivit”, a mai spus şeful statului francez.

solidaritateeuropeana.wordpress.com

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

33 − 31 =

Close