Stiri externe

În Siria, nu este un “război sfânt”

În Siria, nu există nici un “război sfânt”, insistă Episcopul Jacques Behnan, adăugând că numai jihadiști vorbesc de “război sfânt”. Astfel a reacționat Arhiepiscopul siro-catolic de Hasaka-Nisibi la ceea ce au declarat oficiali ai Patriarhiei Moscovei, care ar fi binecuvântat operațiunile militare ruse împotriva milițiilor jihadiste ce operează în Siria.

razboi-siria-492

“Vreau să spun în mod clar că această modalitate de a defini  ceea ce se întâmplă în Siria este o inepție și că, pentru noi, aceste cuvinte pot avea consecințe devastatoare”, a spus Arhiepiscopul sirian pentru agenția de știri Fides.

Nu se aplică cheile de lectură politice sau ideologice

Mgr Jacques Behnan a deplâns formulele folosite de unii clerici “care nu locuiesc în Orientul Mijlociu și care folosesc de multe ori chei de lectură politice sau ideologice pentru a interpreta suferințele creștinilor din regiune.”

Potrivit arhiepiscopului siro-catolic, a oferi o justificare religioasă pentru intervenții militare împotriva jihadiștilor este incorect și înșelătr; doar jihadiști vorbesc de un “război sfânt”.

“Dacă vom folosi aceleași cuvinte, care este diferența dintre noi și ei? Prin expresii similare, confirmăm în cele din urmă ideologia lor sângeroasă. Dacă este într-adevăr un “război sfânt”, ei pot justifica mai bine fiecare infamie, inclusiv împotriva creștinilor pe care-i vor persecuta ca pe o a cincea coloană a inamicului care-i atacă. ”

Citește și:  SIRIA: Șapte creștini executați de musulmani, doi dintre ei fiind crucificați

Război este întotdeauna un păcat

Cu toate acestea, insistă Arhiepiscopul  sirio-catolic, “trebuie să reafirmăm că războiul este întotdeauna un păcat și, în consecință,  nu poate fi “război sfânt”. Ar trebui să avem în mod clar în vedere faptul că jihadiștii nu sunt doar împotriva creștinilor, ei sunt împotriva tuturor, începând cu musulmanii care nu se supun ideologiei și dominației lor. ”

Utilizarea termenului de “război sfânt” poate confirma stereotipurile jihadiștilor  care-i  numesc pe occidentali  “cruciați”, printr-o identificare care este de asemenea înșelătoare, spune Arhiepiscopul sirian. “Sunt orientaliștii vestici care au inventat cuvântul “cruciadă”. Până acum două secole în cărțile de istorie arabe, intervențiile occidentale din Evul Mediu în Orientul Mijlociu au fost descrise ca fiind “războaiele francilor”.

Traducere: ACC

(Sursa: APIC / Fides; Foto: rtl.fr via www.e-communio.ro)

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 42 = 48

Close