Stiri externe

În Rusia, ateismul se pedepsește cu închisoarea

Nimeni nu ar fi auzit de Viktor Krasnov dacă numele lui nu ar fi fost asociat cu o poveste ciudată despre ce ți se poate întâmpla în Rusia dacă accesezi internetul și, mai ales, dacă faci greșeala de a-ți declina credința în Dumnezeu.

descărcare

În vârstă de 38 de ani, tânărul din Stavropol, un oraș din sudul Rusiei, riscă să facă un an de închisoare. Motivul nu ține de comiterea vreunui delict sau de sfidarea vreunei norme sociale. Autoritățile invocă o cauză pe cât de banală, pe atât de îngrijorătoare: Viktor a scris pe o rețea de socializare că nu crede în Dumnezeu. Totul se întâmpla în 2014. Acum a venit vremea socotelilor. „Dacă aș afirma că întreaga colecție de basme evreiești intitulată Biblia este o prostie completă, așa este. Cel puțin pentru mine”, a scris tânărul. Într-un comentariu adiacent, a adăugat: „Nu există niciun Dumnezeu!”
Aceste câteva afirmații ar fi putut trece neobservate. Nu a fost însă așa. Dosarul care i s-a deschis este rezultatul inițiativei unei persoane deranjate de concepțiile tânărului, persoană care a făcut o plângere oficială, precizând că Krasnov „lezează sentimentele credincioșilor ortodocși”. Fără a sta prea mult pe gânduri, autoritățile au acționat. Krasnov a fost forțat să rămână într-o unitate de psihiatrie timp de o lună, în timp ce personalul medical a determinat dacă afirmațiile sale au fost făcute în deplinătatea facultăților mintale.

Ulterior, a fost acuzat  de „lezarea sentimentelor credincioșilor”. Nu este primul caz când „adversitatea” față de Dumnezeu este pedepsită în Rusia cu ani de închisoare. Un caz celebru a fost cel al trupei Riot Pussy, în 2012. Membrele trupei au luat poziție față de Putin în Catedrala Hristos Mântuitorul, din Moscova. Gestul feministelor a fost aspru pedepsit: doi ani de închisoare. Un an mai târziu, ca răspuns la „sfidarea” organizației feministe, legislativul rus a introdus o lege în baza căreia este acum judecat și Viktor. Avocatul său a încercat să susțină, în apărare, că tânărul este „pur și simplu un ateu” și că nu și-a făcut un scop din a denigra creștinismul. Mai mult, aceleași afirmații acide le-ar fi avut și la adresa Halloweenului sau a sărbătorilor evreiești.

Procesul lui Krasnov este în desfășurare. Însă, având în vedere istoria destul de bogată de cenzură sub regimul lui Putin, este destul de improbabil ca tânărul ateu să scape teafăr de acuzațiile care i se aduc.

Sursa: semneletimpului.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

53 − = 48

Close