SondajeStiri externe

În Polonia, Austria și Lituania, majoritatea tinerilor sunt creștini

„În 20, 30 de ani, bisericile de masă vor fi mai mici, iar puținele biserici rămase vor fi foarte compromise”, spune profesorul de religie britanic Stephen Bullivant.

Cehia este țara din Europa în care cei mai puțini tineri se identifică cu creștinismul (9%) sau se roagă (20%).

Țara central-europeană este în contrast cu cele două țări vecine: Polonia și Austria, în care tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani se consideră în mare parte creștini (83%, respeciv 62%). Aceste două țări au o puternică tradiție în credința catolică.

Cifrele acestea sunt din perioada 2014-2016 și au fost publicate în raportul european privind tinerii și religia.

Este surprinzător faptul că „aceste țări sunt vecine, care au aproximativ același mediu și au istorii culturale asemănătoare, sunt atât de diferite din punct de vedere religios” a spus profesorul de teologie și sociologie a religiei, Stephen Bullivant, pentru ziarul britanic The Guardian.

Comentând raportul, el a adăugat: „Cu câteva excepții notabile, tinerii adulți nu se identifică cu nicio religie și nici nu o preactică.”

5ab26667b3e98 graph4201

Țara în care majoritatea tinerilor se declară fi fără religie sunt Cehia (91%), Estonia (81%), Suedia (75%), Țările de Jos (72%) și Marea Britanie (70%).

De cealaltă parte, țările în care majoritatea tinerilor adulți se identifică drept creștini sunt: Polonia (83%), Lituania (75%), Austria (62%), Slovenia (59%), Irlanda (59%) și Portugalia (57%).

Citește și:  Iran – Soția și fiul unui lider creștin aflat la închisoare sunt în pericol de a fi închiși si ei

În Rusia, Elveția și Spania, aproximativ jumătate din populația tânără nu are nici un interes în credința creștină, în timp ce cealaltă jumătate se identifică pozitiv cu credința creștină. Alte cercetări au arătat că mulți dintre cei care se autointitulează creștini, sunt creștini nominali, fără niciun angajament clar față de credința biblică.

5ab2664675747 graph2420

În Marea Britanie, Franța și Belgia, între 63% și 66% dintre cei care se numesc creștini au spus că nu se roagă niciodată.

„Puținii creștini practicanți se simt ca și cum ar înota împotriva valurilor”, a spus Bullivant. „În 20, 30 de ani, bisericile de masă vor fi mai mici, iar puținele biserici rămase vor fi foarte compromise”.

O altă cercetare recentă a arătat că cetățenii sunt mai interesați acum de „spiritualitate” decât de religie.

Sursă: Evangelical Focus  via alfaomega.tv

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 2

Close