Stiri externe

Guvern regional din Elveția interzice burqa și dă amenzi de 9.000 de euro

O lege care interzice purtarea portului tradițional musulman în public a intrat în vigoare într-o regiune a Eveției și deja două persoane au încercat să protesteze, fiind imediat opriți de poliție și amendați.

Nora Illi, femeie de origine elvețiană care s-a convertit la islam și membră a Consiliului Central Islamic din Elveția, împreună cu Rachid Nekkaz, om de afaceri francez-algerian și activist politic, au fost opriți de către poliție pentru că Nora purta burqa. Pentru că este străin, Nekkaz a primit o amendă mică, de 200 de franci elvețieni, dar Illi poate încasa o amendă de până la 10.000 de franci elvețieni. Nekkaz s-a oferit să plătească el întreaga sumă, pentru a atrage atenția asupra a ceea ce consideră că este o lege discriminatorie.

Măsura a fost introdusă de autoritățile elvețiene din cantonul Ticina după ce mai bine de 65% din populație, majoritatea de religie romano-catolică, a decis printr-un referendum local ca burka să fie interzisă. Legea a fost aprobată de guvernul local în noiembrie, după ce Parlamentul elvețian a decis că nu contravine legii federale.

Georgio Ghiringhelli, cel care a venit cu propunerea legislativă, spune că a fost menită să transmită un mesaj islamicilor fundamentaliști, care pretind că sunt în țară. „Cei care vor să se integreze sunt bine-veniți, indiferent de religia lor, dar cei care resping valorile noastre și vor să creeze o societate paralelă bazată pe reguli religioase pe care vor să o pună deasupra societății, nu sunt bine-veniți”, citează The Independent.

Ambasada Arabiei Saudite din Berna a emis deja o avertizare asupra intrării în vigoare a legii în Lugano, Locarno, Magadino, Bellinzona, Ascona și Mendrisio, spunând că este necesară „respectarea și conformarea la legile și regulațiile elvețiene, pentru a evita orice probleme”. Și Emiratele Arabe Unite și-a avertizat cetățenii ca atunci când se deplasează în străinătate să evite îmbrăcarea portului tradițional, după ce un om de afaceri din Abu Dhabi a fost încătușat de poliția din Ohio, SUA, în holul hotelului unde era cazat, pentru că era îmbrăcat în port tradițional arăbesc.

Citește și:  Un an fără burqa şi niqab în Franţa

Elveția nu este la prima măsură de acest tip. Cantonul Basel-Provinci a impus o amendă de până la 4.000 de franci elvețieni pentru copiii care refuză să dea mâna cu profesorii lor, după scandalul provocat de doi elevi musulmani care au cerut să fie exceptați de la această tradiție, întrucât strânsul mâinii unei femei contravine învățăturilor islamice, scrie Hotnews. Inițial, școala le-a permis elevilor de origine siriană să nu dea mâna cu niciun profesor, indiferent de sex, însă ulterior s-a declanșat o întreagă polemică despre imigrație, publicul argumentând ca solicitarea contravine tradiției de egalitate a sexelor din societatea elvețiană. Astfel autoritățile au anulat decizia școlii, cerând ca toți elevii să dea mâna cu profesorii lor, iar, dacă refuză, părinții sau tutorii legali să fie amendați.

Sursa: semneletimpului.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 10 =

Close