Stiri externeVideo

Germania in doliu. Un nou atentat asemanator cu cel de la Nisa s-a petrecut in Berlin.

Un camion a intrat în plin, luni seara, în Piaţa de Crăciun din Berlin. 12 oameni au murit și 48 au fost răniţi în ceea ce ministrul de interne a declarat că „pare” un atac, potrivit www.digi24.ro

Un purtător de cuvânt al Poliţiei a declarat pentru DPA că investighează cazul pornind de la premisa că este un atentat. În camion se aflau două persoane. Una dintre ele, de naționalisate poloneză, a decedat la scurt timp după incident.

ACTUALIZARE 8:05 – Atacul a fost comis în mod intenţionat, afirmă poliţia într-un mesaj postat pe Twitter. Forțele de ordine adaugă că ar fi vorba de un atac terorist, potrivit Digi24.

ACTUALIZARE 5:30 Un nou bilanț anunțat de poliție indică 12 morți și 48 de răniți. Unii dintre răniți se află în stare gravă.

Precedentul bilanț era de nouă morți și 50 de răniți.

ACTUALIZARE 1:00 Organizaţia teroristă Statul Islamic ar fi revendicat pe Twitter atacul, relatează The Washington Times, citând o organizație irakiană care monitorizează, cu ajutorul unei tehnologii de decriptare, conturi ale jihadiştilor.

De altfel, incidentul amintește de atentatul de la Nisa, din vara acestui an, când un camion condus de un tunisian a intrat în mulțimea care se strânsese pe promenadă pentru a urmări focurile de artificii de ziua națională a Franței. 86 de oameni au murit atunci, iar atacul a fost revendicat de Statul Islamic.

Casa Albă a condamnat, luni, „ceea ce pare să fi fost un atac terorist”.

În schimb, președintele ales al SUA, Donald Trump, a condamnat ceea ce pentru el este un atac evident, pe care l-a legat de terorismul islamist.

Totuși, poliția germană a evitat până acum să anunțe oficial cine este responsabil pentru această tragedie și nici nu s-a pronunțat ca fiind sută la sută sigură că este un atac de natură teroristă.

Citește și:  China: Clădirile bisericilor închise trebuie vândute, închiriate sau demolate

Ministrul de interne, Thomas de Maiziere, a declarat că sunt încă neclare circumstanțele în care a avut loc incidentul. „Nu vreau să folosesc încă cuvântul atac, deși o mulțime de aspecte indică aceasta”, a spus de Maiziere.

De altfel, cancelarul Angela Merkel, informată despre situație, încă nu dăduse publicității o reacție oficială la ora când Donald Trump făcuse deja declarația despre ceea ce s-a întâmplat la Berlin.

Popularitatea Angelei Merkel, care în ultimul timp înregistrase o creștere – după ce criza refugiaților îi adusese prejudicii de imagine – ar avea cu siguranță de suferit din nou, în cazul unor atacuri pentru care s-ar dovedi responsabili musulmanii. Cancelarul tocmai a anunțat că va candida pentru al patrulea mandat.

ACTUALIZARE 24:00 Poliția din Berlin a informat asupra arestării unei „persoane suspecte” în apropierea evenimentului și cercetează dacă este vorba de șoferul camionului care a pătruns în zona pietonală lovind vizitatorii târgului, potrivit Agerpres.

Potrivit presei germane, care citează surse din serviciile de securitate, sunt tot mai multe indicii că suspectul ar fi pakistanez sau afgan și că ar fi intrat în Germania în februarie, ca refugiat.

Proprietarul camionului, un polonez, a declarat că vehiculul era în custodia vărului său, cu care vorbise ultima oară în cursul după-amiezii. Camionul se întorcea din Italia și se îndrepta către Polonia.

Nu este exclusă, în aceste condiții, ipoteza unei deturnări a camionului.

ACTUALIZARE 23.30. Poliţia a anunţat că a ridicat alerta şi a început să elibereze zona Pieţei de Crăciun. Nu sunt alte situaţii potenţial periculoase în oraş, scrie pe contul de Twitter al poliţiei. În acelaşi timp, oficialităţile încep să-şi schimbe discursul şi să pună la îndoială că ar fi vorba despre un atentat. Ministrul de Interne al landului Berlin a declarat că se fac verificări pentru a stabili dacă este vorba despre un incident sau despre un atac terorist. Acelaşi lucru l-a spus şi ministrul de Interne frederal, Thomas de Maziere. O echipă de anchetatori va pleca în Polonia, la Gdansk, oraşul în care se află firma care este proprietara camionului.

Citește și:  Israelienii au protestat împotriva planurilor de anexare a unor părţi din Cisiordania

ACTUALIZARE 23.10. Ambasada României în Republica Federală Germania ”are în atenţie” incidentul în care un camion a lovit, luni seara, o mulţime de oameni care se aflau la un târg de Crăciun din centrul Berlinului.

”Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă au fost afectaţi şi cetăţeni români. Acţiunile de intervenţie a autorităţilor germane competente sunt încă în curs de desfăşurare, evaluarea efectelor incidentului nefiind definitivată la această oră”, anunţă Ministerul.


Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle, a declarat la Digi24 că poliţia pleacă de la premisa că ar fi vorba de un atentat terorist.

Potrivit acestuia, camionul a venit în viteză mare de pe strada Budapesta, a intrat cu viteză mare în Piaţa de Crăciun.

„Terenul din jurul târgului de Crăciun e plin de maşini de poliţie, de salvări”, a relatat jurnalistul.

Sven Gerling, purtător de cuvânt al pompierilor: „Un camion înmatriculat în Polonia a intrat din plin în mulţime. Avem o mulţime de răniţi dintre care foarte mulţi grav răniţi şi avem, din păcate, şi mai multe persoane decedate. Pompierii intervin cu mai multe autospeciale. Poliţia este şi ea prezentă cu numeroşi agenţi astfel încât să putem avea grijă de toţi răniţii.”

Incidentul s-a petrecut la ora locală 20:15. Târgurile de Crăciun din Germania sunt vizitate anual de milioane de oameni și sunt aglomerate cu precădere seara. Acesta unde s-a petrecut incidentul, aflat în piața Breitscheidplatz, este de mai mici dimensiuni, dar este totuși foarte frecventat, întrucât se află în apropierea unei importante artere comerciale și a vestitei grădini zoologice de la Berlin.

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 2 =

Close