Istoria Crestinismului

Galileea: fasolea facea parte din dieta locuitorilor Israelului preistoric

Un studiu al rămășițelor vechi de fasole descoperite in regiunea Galileii Israelului preistoric indică faptul că legumele, în mod special fasolea (tip fava), faceau parte din dieta neoliticului.

sit arheologic ahihud galileea israel boabe de fasole depozit

Acum zece mii de ani, oamenilor care trăiau în regiunea Galileii Israelului preistoric le placea într-adevăr fasolea boabe (fava).

Într-un studiu comun, cercetatorii de la Centrul Kimmel al Institutului Weizmann și de la Autoritatea Israeliana de Antichități (IAA) au studiat semințele recuperate în timpul săpăturilor efectuate pe site-urile neolitice din întreaga Galilee. Cercetatorii au descoperit ca, in dieta neolitică, era favorizata fasolea Fava, dar dieta mai includea, de asemenea, si alte tipuri de legume, cum ar fi lintea, mazărea și năutul.

Potrivit unui recent comunicat de presă al IAA, semințele studiate de cercetatori au fost descoperite în timpul săpăturilor efectuate in unele gropi de depozitare din neolitic. Semințele erau cultivate cu grijă și în mod constant recoltate, indicand faptul că oamenii care traiau in aceste locuri voiau sa fie siguri ca vor mai avea culturi în anii următori.

“Identificarea locurilor in care unele specii de plante, care sunt astăzi parte integrantă a dietei noastre, au fost cultivate pentru prima data, este de mare importanță pentru cercetare”, au declarat cercetatorii.
“În ciuda importanței cerealelor în hrana omului, care continuă până astăzi, se pare că în regiunea examinata (la vest de râul Iordan), leguminoasele pline de savoare și de proteine par sa fi fost de fapt prima specie cultivata”.
Semințele Fava, care au facut obiectul cercetarii, sunt cele mai vechi semințe “domestice” descoperite până acum, demonstrand ca popoarele neolitice din Galileea se numara printre primele din lume care s-au bucurat de fasole.
Citește și:  Clădire din sudul Israelului, lovită de o rachetă lansată din Fâşia Gaza
Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

30 − = 22

Close