Stiri externe

FRANTA: Teroriştii au oficiat o slujbă în arabă în lăcaşul de cult, pe care au filmat-o. Preotul a fost îngenuncheat şi ucis.

Călugăriţa care a reuşit să fugă din biserica atacată de jihadişti în Normandia şi care a dat alarma a povestit că atacatorii au oficiat o slujbă în arabă în lăcaşul de cult, pe care au filmat-o, relatează BFMTV.  

“Toată lumea striga: Opriţi-vă, nu vă daţi seama ce faceţi! Opriţi-vă”, a povestit călugăriţa, care a reuşit să fugă atunci când cei doi suspecţi de jihadism l-au atacat pe preot.

“Am reacţionat în momentul în care l-au atacat pe Jacques (Hamel – n.r.), pe care l-au îngenuncheat, nu au reuşit să îl facă să cadă. Atunci am fugit şi am ieşit repede. Ei (atacatorii – n.r.) erau ocupaţi să îl înjunghie, nu m-au văzut ieşind”, a adăugat femeia.

“S-au înregistrat. Au făcut un fel de slujbă în jurul altarului, în arabă”, a precizat călugăriţa.

Potrivit cotidianului Daily Express, biserica din Normandia, unde un preot a fost ucis de doi islamişti, se afla pe o listă cu ţinte a unui bărbat suspectat că este membru ISIS, care a fost arestat anul trecut.

Biserica din Saint-Etienne-du-Rouvray, precum şi basilica Sacre-Coeur, din Paris, se aflau pe lista cu ţinte a lui Sid Ahmed Ghlam, în vârstă de 24 de ani, arestat în luna aprilie la Paris.

Anchetatorii cred că Ghlam pregătea “atacuri iminente” în Franţa, la instrucţiunile liderilor ISIS.

Citește și:  Franta inchide vineri ambasadele, consulatele si scolile franceze din 20 de tari musulmane

Documentele pe care erau trecute posibile ţinte au fost găsite în computerul şi pe telefonul lui Sid Ahmed Ghlam. Acesta ţinea legătura cu un vorbitor de limbă franceză din Siria, care i-a ordonat să atace biserici.

Doi atacatori au intrat în biserică în jurul orei locale 9.45 (10.45 ora României), în timpul slujbei, strigând “Allah Akbar” şi „DAESH”, acronimul folosit de francezi pentru organizaţia teroristă Stat Islamic, la intrarea în lăcaşul de cult.

Ei au luat ostatici un preot, două călugăriţe şi doi enoriaşi. O a treia călugăriţă aflată în lăcaşul de cult a reuşit să scape şi să dea alarma.

Agresorii l-au ucis pe preotul Jacques Hamel, în vârstă de circa 85 de ani, pe care l-au înjunghiat în gât şi au rănit grav un enoriaş, care se află în prezent „între viaţă şi moarte”, a anunţat Ministerul de Interne.

Ei au fost ucişi de forţele de ordine, care au dat asaltul în jurul orei locale 11 (12 ora României).

Atacul a fost revendicat de jihadiştii din Statul Islamic.

Autorităţile au arestat un suspect care ar avea legătură cu unul dintre terorişti.

Biserica vizată se afla pe o listă cu ţinte a unui bărbat suspectat că este membru ISIS care a fost arestat anul trecut, relatează Daily Express.

Citește și:  Susținătorii ISIS: E doar o mică parte din scumpul preț pe care îl vor plăti creștinii

Unul dintre atacatorii de marţi a fost condamnat în 2015  la un an de închisoare, după ce a încercat să ajungă în Siria. Bărbatul a fost eliberat în luna martie, dar ar fi purtat o brăţară electronică.

De altfel, ambii atacatori erau cunoscuţi forţelor de ordine „pentru infracţiuni şi radicalizare”, a declarat o sursă din Poliţie pentru portalul 20 Minutes.

Această luare de ostatici are loc la 12 zile după atacul cu un camion, în seara lui 14 iulie, pe Promenade des Anglais, la Nisa, soldat cu 84 de morţi şi 300 de răniţi, revendicat de organizaţia johadistă Statul Islamic.

Ameninţarea cu un atac asupra unui loc de cult creştin a planat în ultimele luni în Franţa, după un plan de atentat eşuat, în aprilie 2015, vizând o biserică catolică din Villejuif (Val-de-Marne).

Sursa: www.news.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 27 = 29

Close