Stiri externeVideo

Franta: DA vălului ISLAMIC în şcoli, NU slujbelor la TV

Marlène Schiappa, secretară de stat pentru egalitatea bărbaţi – femei, aprobă vălul islamic, dar este împotriva transmiterii liturghiei la televizor,potrivit evz.ro

Într-un articol publicat în Huffington Post, în iulie 2014, intitulat „Nu, dragă Manuel Valls, cartierele populare nu sunt antisemite”, în care minimaliza antisemitismul crescând din cartierele ocupate de musulmani şi elogia „lupta pentru libertate a poporului palestinian” proaspăta secretară de stat ridica semne de întrebare în legătură cu legea din 2004 care interzice purtarea ostentativă a însemnelor religioase în şcoli.

„Articolul 1 din legea din 1905 (a separării Bisericilor de Stat – n.r.) prevede că Republica ‘nu recunoaşte, nu finanţează, nu subvenţionează’ nici un cult. Nici mai mult, nici mai puţin. A interzice vălul islamic înseamnă recunoaşterea vălului ca semn religios, deci a recunoaşte o religie. A interzice vălul în şcoli este deci contrar legii din 1905.”

Ceva mai departe, în acelaşi articol din Huffington Post, Marlène Schiappa afirmă că „a interzice femeilor ce poartă văl să îi însoţească pe şcolari este nici mai mult nici mai puţin decât islamofobie”.

Dacă secretara de stat pentru egalitate vrea să permită portul vălului islamic în şcoli, ea doreşte în schimb să interzică „slujbele şi ceremoniile religioase” la televiziunea publică.

Într-o înregistrare video, datând din septembrie 2016, vorbind la Fundaţia Jean Jaurès, ea explică (min. 2.50, mai jos): „Difuzarea la France Televisions – care este o televiune publică, finanţată în mare parte din bani publici – slujbele şi ceremoniile religioase sunt o infracţiune împotriva laicităţii. Este teologie şi în final este promovarea unui eveniment religios şi a oprimării femeilor” (!)

Citește și:  Boko Haram revendică un nou atentat în Nigeria

Emmanuel Macron, noul preşedinte al Franţei, afirma în campania electorală că nu este „nici de stânga, nici de dreapta”. Guvernul său arată că este un stângist sadea.

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 48 = 54

Close