Stiri externe

Fiul lui Osama bin Laden cere unirea jihadiștilor din Siria pentru eliberarea Ierusalimului

Fiul defunctului Osama bin Laden, fondatorul retelei extremiste Al Qaida, i-a chemat pe jihadistii din Siria sa-si uneasca fortele, subliniind ca lupta in aceasta tara devastata de razboi deschide calea “eliberarii Palestinei”.

“Natiunea islamica trebuie sa se concentreze asupra jihadului in Siria si unificarea randurilor mujahedinilor acolo”, a declarat Hamza bin Laden, 23 de ani, intr-un mesaj audio pe Internet, noteaza AFP.

“Nu mai exista scuze pentru cei care continua sa doreasca diviziunea si disputele, acum cand lumea intreaga s-a mobilizat impotriva musulmanilor”, a adaugat el, fara a preciza numele grupurilor jihadiste carora se adreseaza.

Filiala siriana Al Qaida, puternicul Front Al-Nusra, ocupa regiuni vaste in Siria si mai multe grupuri islamiste si salafiste i s-au alaturat. La randul ei, gruparea Statul Islamic, marele rival al Frontului Al-Nusra, controleaza de asemenea mari parti din teritoriu.

Ascensiunea grupurilor jihadiste in 2013 a fost favorizata de razboiul civil ce devasteaza Siria din martie 2011 si i-a marginalizat pe rebelii sirieni care si-au pierdut influenta, mai noteaza France Presse.

Mesajul de audio nedatat al fiului lui Osama bin Laden, ucis in urma cu cinci ani intr-un raid al fortelor speciale americane in Pakistan, intervine dupa un apel al actualului lider Al Qaida, Ayman al-Zawahiri, care de asemenea i-a chemat pe jihadisti la unitate in Siria, in timp ce a criticat Statul Islamic.

“Unitatea este acum o chestiune de viata si de moarte”, a spus Zawahiri intr-un mesaj audio difuzat sambata pe Internet, potrivit grupului de monitorizare a site-urilor islamiste SITE.

Pentru fiul lui bin Laden, Siria “este cel mai bun camp de lupta pentru a obtine eliberarea Ierusalimului”. “Calea de a elibera Palestina este acum mai scurta datorita revolutiei din Siria”.

Potrivit serviciilor de informatii americane, Hamza era fiul favorit al lui Osama bin Laden, “creierul” atentatelor din 11 septembrie in Statele Unite.

NapocaNews

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 25 = 28

Close