Istoria Crestinismului

Extraordinar: Sigiliul personal al Regelui Iezechiel, descoperit langa Muntele Templului

O urma a sigiliului personal aparținând regelui Ezechiel a fost descoperita, in ultimele ore, în cadrul sapaturilor efectuate in sudul Ierusalimului, pe Muntele Templului. Mica inscripție descrie textul: “Apartinand lui Ezechia (fiul lui) Ahaz, împăratul lui Iuda”, si este primul de acest gen descoperit în cadrul unor lucrari de excavare.

sigiliu regele iezechiel
Universitatea Ebraica a lansat pe aceasta tema un comunicat de presa, amintind ca sigiliul in cauza are dimensiuni de aproximativ 9.7 x 8.6 mm, lasand o urma de forma ovala si fiind imprimat pe o bulă de 3 mm grosime (o bucată de lut inscripționată) care, la randul ei, măsoara 13 x 12 mm. În jurul sigiliului se afla o portiune care demonstreaza ca sigiliul a fost inclus intr-un inel.

Sigiliul poarta inscriptia in ebraica veche: “לחזקיהו [בן] אחז מלך יהדה”,
insemnand: “Apartinand lui Ezechiel [fiul lui] Ahaz, împăratul lui Iuda”,
și un soare cu două aripi, cu aripile întoarse în jos, flancat de două simboluri ankh care simbolizeaza viața.
Acest sigiliu a iesit la lumină, împreună cu multe alte cioburi de ceramică, figurine și alte sigilii, în zona A a săpăturilor (demarata in sezonul 2009), supravegheata de Hagai Cohen-Klonymus.

El a fost descoperit într-un depozit, datat din vremea regelui Iezechiel sau la scurt timp după aceasta, iar originea regala a clădirii indica utilizarea acesteia in stocarea alimentelor. Cladirea, una dintr-o serie de structuri din a doua jumătate a secolului X înainte de Hristos (din timpul Regelui Solomon), facea parte din fortificațiile Ofel – noul cartier guvernamental construit în zona care leagă orașul lui David de Muntele Templului.

Citește și:  O monedă oferă indicii despre o sărbătoare evreiască străveche - Hanuka

Sigiliul a fost descoperit împreună cu 33 bule suplimentare, de imprimat cu alte sigilii, unele purtand nume ale unor evrei, urmele ramase in material indicand, probabil, folosirea lor in sigilarea unor saci cu produse alimentare.

Sursa:lonews.ro

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 53 = 54

Close