Stiri externe

Exclusiv Prima reactie oficiala a Barnevernet: Cazul Bodnariu si legile din Norvegia

Cazul familiei Bodnariu din Norvegia, despartita de cei cinci copii la finalul lui 2015, a starnit ample dezbateri in spatiul public si a declansat un val de reactii in societatea romaneasca si nu numai.
-font-color--red---b-Exclusiv--b---font--Prima-reactie-oficiala-a-Barnevernet--Cazul-Bodnariu-si-legile-din-Norvegia
Intr-o reactie obtinuta in exclusivitate la solicitarea Ziare.com, Serviciul de Protectie a Copilului din Norvegia, Barnevernet, a transmis ca, “potrivit prevederilor legale (Norwegian Children’s Act), motivele religioase nu pot sta la baza plasarii in custodie a unui copil”.

“Legislatia norvegiana se bazeaza pe interesul copilului. Conventia pentru Drepturile Copilului este cel mai raspandit tratat pentru drepturile omului ratificat din istorie si Norvegia a ratificat Conventia in 1991.

Cazurile de protectie a copilului trebuie rezolvate in concordanta cu legislatia norvegiana. Norvegia are incorporata in legile sale Conventia ONU privind Drepturile Copilului. Conventia ONU subliniaza ca statul in care se afla copilul are datoria de a proteja copilul in concordanta cu legislatia nationala. Actul norvegian pentru protectia copilului (CWA) subliniaza aceasta responsabilitate. (…) CWA se aplica tuturor copiilor din Norvegia, indiferent de statutul lor rezidential, de nationalitate sau de cetatenie“, precizeaza reprezentantii Barnevernet.

Oficialii norvegieni subliniaza ca “un ordin de plasament este emis de catre Consiliul regional de Protectie Sociala sau de catre Tribunalul Districtual doar daca exista deficiente serioase in ingrijirea de zi cu zi sau daca copilul este maltratat sau supus acasa altor violente grave, abuzuri sau neglijare“.

Totodata, o conditie privind emiterea unui ordin de plasament este “ca acesta sa fie necesar pentru situatia copilului si in interesul lui. Un ordin de ingrijire nu poate fi transmis daca sunt luate masuri voluntare ce pot oferi conditii satisfacatoare pentru copil“.

Ramai pe Ziare.com pentru a citi, azi, un interviu integral cu reprezentantii Barnevernet, acordat in exclusivitate Ziare.com. Oficialii norvegieni explica modul in care se desfasoara o ancheta, cand si in ce situatii incepe procedura de adoptie internationala, dar si ce risca parintii care isi abuzeaza copiii pe teritoriul norvegian scrie www.ziare.com

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

82 + = 88

Close