Istoria Crestinismului

Excavari ample in Desertul Iudeii, dupa Manuscrisele de la Marea Moarta

Excavari ample in Desertul Iudeii, dupa Manuscrisele de la Marea Moarta

Sapaturile vor fi realizate în colaborare cu Proiectul de Patrimoniu al Ministerului Afacerilor Ierusalimului și cu Ministerul Culturii și Sportului, urmarind “salvarea” fragmentelor rămase din pergamentele Manuscriselor de la Marea Moarta, dupa ce jefuitorii care au preluat, in mod ilegal, antichități din aceste peșteri relateaza lonews.ro

“Hotii de antichități jefuiesc tinutul istoric al Israelului, iar noi nu putem permite acest lucru”, a declarat Miri Regev, Ministrul Culturii si Sportului, într-un comunicat de presă al IAA.

“Sulurile de pergament de la Marea Moartă sunt o marturie interesanta, de o importanță capitală, care reprezinta o dovada a existenței lui Israel in tinutul israelian, în urmă cu 2000 de ani… Este de datoria noastră sa protejam aceste comori unice, care apartin poporului evreu și întregii lumi”.

IAA a început aceste sapaturi, in urma cu o saptamana, la Peștera Craniilor, din Nahal Tse’elim, in apropiere de Masada. Intrucat Pestera este situata la mare inaltime fata de faleza, IAA a trebuit să construiască o pistă de acces, iar sapatorii au fost nevoiti sa se foloseasca de unelte de alpinism, pe locul excavarii.

În 2014, hotii de antichitati au fost prinsi in aceasta Pestera, detinand artefacte datând din epoca romană (de acum 2000 de ani) și din perioada neolitică (de acum 8.000 de ani).

De asemenea, a fost gasit un fragment de papirus antic, confiscat din mainile hoților, în timpul unei operațiuni realizate de Unitatea IAA pentru Prevenirea Jefuirii Antichităților și de Poliția Israeliana, în 2009. Papirusul conținea scrieri in ebraică (din anul 139 era noastra).

“Conținutul [papirusului], care menționează orașele și așezările din zona Muntelui Hebron, sugerează că papirusul făcea parte dintr-o arhivă de documente, aparținând evreilor care au fugit în deșert, din zona Hebron, după revolta bar-Kochba”, afirmă comunicatul de presă al IAA.

“Acum, Autoritatea Antichităților din Israel speră să găsească astfel de documente”.

“A venit timpul, ca statul să subscrie unei arii mai largi de acțiune, astfel încât să salveze [aceste] bunuri culturale, de importanță istorică enormă, cat timp mai sunt inca in pesteri”, a remarcat Israel Hasson, director general al IAA.

“Trebuie sa fie alocate sume importante, ceea ce va permite Autorității Antichităților din Israel să se angajeze într-o operațiune pe scară largă, de studiere a Deșertului, inclusiv a Peșterilor, și de excavare a artefactelor.

La urma urmei, manuscrisele de la Marea Moartă sunt de o importanță religioasă, politică și istorică mare, atat pentru evrei, cat si pentru creștini și pentru intreaga omenire”.

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 3

Close