Stiri externe

Evanghelizarea ar putea fi interzisă în Bolivia

Dacă va fi aprobat, Noul Cod Penal va sancționa „recrutarea în scop religios” cu până la 12 ani de închisoare.

Bisericile evanghelice din Bolivia au reacționat la ceea ce ar putea însemna sfârșitul libertății religioase în țară.

Noul Cod Penal include un articol a cărui scop este să oprească activitățile grupurilor criminale și a organizațiilor religioase. Articolul 88.11 prevede: „Recrutarea, transportarea, privarea de libertate sau găzduirea altor persoane cu scopul de a-i face să participe la conflicte armate sau la evenimente religioase sau de cult se consideră infracțione și se pedepsește cu închisoare de la 5 ani la 12 ani de închisoare”. Aplicarea riguroasă a Codului Penal, spun creștinii din Bolivia, ar putea interzice predicarea pe străzi și simpla invitație a unei persoane la un eveniment creștin.

Noul Cod Penal ar aduce la tăcere aproximativ 2 milioane de creștini evanghelici (aproximativ 19% din totalul populației). Legislația ar afecta și alte grupuri religioase precum romano-catolicii.

Planurile președintelui Evo Morales se ciocnesc cu Constituția boliviană în ceea ce privește libertatea religioasă. Articolul 4 din legea fundamentală spune: „Statul respectă și garantează libertatea religioasă și a credințelor spirituale, în conformitate cu viziunea fiecărei persoane asupra lumii. Statul este independent de religie”.

Mai mulți pastori s-au adunat în fața parlamentului național bolivian la La Paz pentru a se ruga pentru libertatea religioasă.bolivia

„Vom fi arestați dacă vom aduce un grup de oameni într-o tabără creștină? Nu vom mai putea să predicăm Evanghelia pe străzi?”, a întrebat pastorul Miguel Machaca Monroy, președintele coaliției bisericilor evanghelice din capitală.

Asociația Națională a evanghelicilor din Bolivia a criticat de asemenea noul Cod Penal. „Este regretabil faptul că Bolivia devine prima țară latino-americană care persecută drepturile la libera exprimare și a religiei, care sunt protejate de Declarația Universală a Drepturilor Omului, de declarația San José de Costa Rica și de Constituția noastră.”

„Bisericile creștine evanghelice din țara noastră sunt instituții care urmăresc reabilitarea ființei umane, îmbunătățirea condițiilor morale, spirituale, etice și sociale ale oamenilor”, au spus reprezentanții evanghelici.

Credincioșii nu sunt singurii care se opun planurilor guvernului. De asemenea, jurnaliștii au denunțat Codul Penal, deoarece acesta ar restricționa sever libertatea de exprimare și libertatea presei.

Sursă: Evangelical Focus via alfaomega.tv

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2

Close