Stiri externe

Eutanasiere gratis pentru cei care împlinesc 70 de ani, în Olanda

Nu contează dacă e vorba de vre-o boală sau nu, pentru cine dorește e suficient să ceară de la farmacie ”pilula pentru a muri”

De Leone Grotti

S-a depășit deja faza în care eutanasia era pentru cei bolnavi în fază terminală, bolnavi mintali, afectați de imperfecțiuni ori probleme fizice sau pur și simplu obosiți să mai trăiască. Acum, din nefericire, influenta asociație pentru dreptul la morte (Nvve) vrea ca eutanasia să cuprindă din oficiu pe toți cei care împlinesc 70 de ani.
eutabnasia93143
Anul trecut în Olanda ”moartea bună” a fost administrată oficial la 5306 persoane (în realitate, victimele sunt cel puțin 6 mii) o creștere de 182 la sută de la momentul aprobării legii, în 2002, și pănă astăzi.

MOARTE, NU SINUCIDERE

„Noi ne dăm seama că societatea vrea o pilulă de acest gen”, a explicat Robert Schurink, mare susținător al implementării eutanasiei. „Mai ales generația baby boom, care nu ezită să ceară ceea ce dorește. Ei vor să aibă control asupra sfârșitului vieții”. Pilula de eutanasiere ar putea să fie pusă la dispoziție tuturor olandezilor care împlinesc 70 de ani. Asociația Nvve a precizat că în următoarele săptămâni va discuta cu asociația medicilor olandezi și cu ministrul Justiție și cu cel al Sănătății de posibilitatea unei experimentări, care va asigura că „pilula nu va fi uzată pentru suicid, abuz sau omicid”. Ci doar pentru procurarea unei ”morți bune”.

Citește și:  Germania: Legea care interzice serviciile de asistenţă la sinucidere este neconstituţională

NOUA CONCEPȚIE

Olanda se îndreaptă spre o concepție nouă asupra eutanasiei. Când a fost aprobată în 2002, era considerată o excepție, o încălcare a legii din compasiune pentru cei bolnavi, aflați în fază terminală, a ”puținelor” cazuri de persoane cărora să li se permită scurtea suferinței cu câteva săptămâni.

După cum era de prevăzut, din moment ce s-a stabilit că unele persoane pot să fie ucise în situații particulare, deci că există cazuri în care viața nu mai are valoare, dreptul de a muri s-a extins în timp și astăzi este cerut pentru toată lumea. Sănătoși sau bolnavi, ca și cum ar fi un mod de a muri printre altele, natural ca și altele, deoarece nu este nimic mai natural decât voința și autodeterminarea. E normal, conform acestei rațiuni, de a furniza pilula celor care împlinesc 70 de ani (va trece foarte puțin până vor cere scăderea acestei vârste). Ajunge doar să nu fie numită cu un cuvânt urât: ”sinucidere”.

e-communio.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 − = 23

Close