Stiri externe

Este mutarea ambasadei SUA in Ierusalim un eveniment profetic?

In Orasul Sfant este liniste. Mai devreme am mers la Poarta Damascului si, stiu ca pare incredibil, dar presa a fost prezenta in numar mai mare decat protestatarii. Cele trei zile de razbunare promise de palestinieni aici, in Ierusalim, nu au avut loc.

Se spune ca a murit un palestinian si un cetatean din Fasia Gaza in timpul demonstratiilor. Se tin demonstratii in Ramallah, in Betleem insa acele trei zile de razbunare despre care au vorbit palestinieni au trecut in liniste pana acum. Speram sa nu ia nastere o a treia Intifada

– Care e reactia israelienilor fata de aceasta stire care vine din Washington D.C.?

– Sunt in extaz. Ati urmarit reactia prim-ministrului Benjamin Netanyahu care a multumit din inima si in mod sincer presedintelui Trump. Au fost reactii pline de entuziasm din partea ministrului educatiei Naftali Bennett, a ministrului adjunct al afacerilor externe Tzipi Hotovely si din partea primarului Nir Barkat. In spatele meu, acum cateva zile, cand s-a facut anuntul, au pus o pancarta pe zidul Orasului Vechi cu inscriptia: ”6 decembrie, Ierusalimul il aplauda pe presedintele Trump”.

E un eveniment istoric, controversat nu doar pentru musulmani, ci si pentru crestini. Ierusalimul este capitala biblica si istorica a Ierusalimului si va ramane mereu capitala tarii. Cu asta e de acord cam fiecare crestin. Dar cum se poate obtine pacea? Cand se poate obtine pacea? Aici, crestinii sunt impartiti, si exista conflicte intre ei. Eu nu as spune ca e un eveniment profetic. Tot ce a spus presedintele este bun, dar nu a spus tot. Nu a definit granitele. Nu a vorbit despre faptul ca va fi o capitala indivizibila. El stie cum trebuie incheiata o afacere. Astfel, i-a castigat pe israelieni si pe multi evanghelici, dar mai are un atu. Se asteapta la sustinere din partea Israelului in situatii dificile.

Citește și:  Armata israeliană loveşte obiective ale Hamas după ce din Gaza au fost lansate baloane explozive

– Trump a luat o decizie in urma multor presiuni. De ce considera ca aceasta decizie e importanta pentru el si pentru tara sa?

– El a recunoscut o realitate, faptul ca Ierusalimul este capitala Israelului. A vazut ca va obtine usor o victorie in acest sens. Desi multi nu au fost de acord cu el in calitate de presedinte si s-a confruntat cu multe controverse, conform unui sondaj recent, 72% dintre evanghelici sunt multumiti de presedinte.

In cazul administratilor precedente, a fost un mare eveniment cand evanghelicii au venit la Casa Alba. Au vrut sa ii tempereze, sa le faca pe plac si de aceea i-au invitat la Casa Alba. E ciudat daca nu vezi evanghelicii care se intalnesc cu personalul de conducere al presedintelui in Aripa de Vest. Evanghelicii au influentat in mod categoric decizia presedintelui. El este inconjurat de evanghelici in cercul sau privat si la cabinet. Pe ei ii asculta in fiecare zi. E important.

Sunt de parere ca multe tari isi vor muta ambasada. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a anuntat ieri ca reprezentantii unor tari au luat deja legatura cu el printre care Ungaria, Republica Ceha, Filipinele si am auzit ca s-ar putea ca si Australia sa li se alature. S-ar putea sa fie un proces lung, s-ar putea ca unele tari sa isi mute ambasada aici chiar daca nu declara ca Ierusalimul este capitata Israelului. Insa mutarea ambasadei la Ierusalim este deja o declaratie in sine. As vrea sa spun ceva pe scurt. Ultima tara care si-a mutat ambasada din Ierusalim a fost El-Slavador. A fost un apartament unde am locuit timp de multi ani, in cartierul Yabatur. L-am vazut pe ultimul care a plecat si in curand va urma Statele Unite si multi altii. Cred ca va deveni o tendinta in randul natiunilor. Inca ceva, George. Exista acest mit ca Israelul este izolat din punct de vedere diplomatic. Insa cred ca Israelul va deveni tot mai mult o destinatie pentru multe tari din motive economice, tehnologice si datorita luptei impotriva terorismului. Vin multe natiuni. India a anuntat ca ar putea sa isi mute ambasada aici.

Citește și:  Rabinul Pinchas Winston avertizează că ciocnirile din Gaza ar putea marca începutul unui război biblic „mai oribil decât orice ne-am putea imagina vreodată”

Sunt mult mai multi crestini care sunt de acord ca Dumnezeu iubeste Israelul si ei au dreptul la acest taram. El le-a dat aceasta tara in urma legamantului incheiat cu Avraam. Ei au acest drept. Insa avem responsabilitatea de a gasi calea spre pace. Daca asta presupune impartasirea responsabilitatii poate aceasta este calea dreapta. In timp ce ne indreptam spre cea de a 70-a aniversare a Israelului, crestinii, mai ales din Orientul Mijlociu, palestinienii din Iordania, din Egipt vor fi cuprinsi de emotii conflictuale. Sunt de parere ca nu ajunge sa chemam lumea crestina sa se roage pentru pacea Ierusalimului, ci trebuie sa gasim o cale pentru a obtine pacea.

Stiri crestine – Mapamond crestin 700 – 17 decembrie 2017. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 − 27 =

Close