Stiri externe

Erdogan vs. Israel

Unii sunt de parere ca detentia pastorului Brunson e inca un semn al puterii crescande a presedintelui Turciei, Recep Erdogan. Dupa cum relateaza si Dale Hurd, unii chiar cred ca el doreste sa invie gloria Imperiului Otoman.

Omul care se prezinta pe sine ca fiind noul sultan al Imperiului Otoman renascut are visuri mari, dintre care ar putea fi si acela de a cladi o armata musulmana impotriva Israelului.

Un ziar apropiat presedintelui Erdogan si partidului sau la putere a publicat un articol in decembrie: Apel la o actiune urgenta. Institutul MEMRI relateaza ca articolul a fost trimis de unul din consilierii cei mai apropiati ai lui Erdogan si pare a fi un plan pentru o actiune militara islamica impotriva Israelului. Se facea apel la cele 57 natiuni islamice din organizatia cooperarii islamice, OIC, de a lansa o operatiune militara comuna impotriva Israelului.

O asemenea armata ar fi imensa, fiindca natiunile membre IOC cuprind peste 1.5 miliarde de oameni. Planul chema la pregatirea zonelor de langa granita Israelului, de unde o forta initiala de 250 000 de soldati ar urma sa atace Israelul. E aceasta o amenintare reala?

Fostul parlamentar turc, Ayakan Erdemir e sceptic in aceasta privinta: „As spune ca aceasta are mai mult de-a face cu politica interna decat cu cea externa. Erdogan e un politician complex si cand vine vorba de Israel, el face categorii. Pe de-o parte, Israelul deseori e in topul tintelor sale, dar in acelasi timp Erdogan reuseste sa continue relatiile bilaterale comerciale si de cooperare.”

Citește și:  ISRAEL: Autoritățile vor permite ceremoniile legate de Paște

Dupa ce administratia Trump a recunoscut oficial Ierusalimulca fiind capitala Israelului, Erdogan s-a indarjit cu discursuri anti-Israel, numindu-l un stat de ocupatie si terorist.

El s-a mai intors si impotriva unui aliat din cadrul NATO, impotriva SUA, mai ales din cauza sustinerii kurzilor, avertizand ca americanii ar putea primi o palma otomana.

Erdogan continua sa faca amenintari la adresa SUA, acuzand ca ar fi in spatele unei conspiratii globale care, impreuna cu evreii, doresc sa submineze Turcia.

Turcia continua sa tina in detentie pe misionarul si pastorul american, Andrew Brunson, sub acuzatia ca ar fi fost intre cei ce au pus la cale lovitura de stat esuata din 2016, acuzatie pe care ACLJ, care il asista pe Brunson, a numit-o ca fiind ridicola.

Erdemir incuviinteaza. Sustinem faptul ca pastorul Brunson e un ostatic si ca Erdogan il foloseste ca pion.

Campaniile lui Erdogan anti-SUA si anti-Israel au functionat, incat multi cetateni turci cred acum ca SUA e amenintarea prima pentru Turcia, dupa cum o majoritate coplesitoare dintre ei sunt antisemitici si anti-Israel.

Fie ca planul pentru o armata islamica ce sa atace Israelul e sau nu o amenintare reala. Faptul ca exista voci care indeamna la o asemenea actiune e ceva alarmant.

Faptul ca provine de la persoane apropiate lui Erdogan e mai grav. Aceste voci din lumea islamica nu par sa dispara prea curand.

Citește și:  Israelienii au protestat împotriva planurilor de anexare a unor părţi din Cisiordania

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 223 – 7 aprilie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 13 = 19

Close