Misiune

Dumnezeu Creator „Zañahary” – Ada Vultur

“Zañahary a făcut mâini și picioare. Apoi a plecat și ne-a lăsat singuri. Acolo, departe, în junglele de nepătruns ale pământului nostru natal de la Răsărit, de unde au venit strămoșii noștri, este locul unde se află Creatorul. Numai strămoșii din junglă au voie să stea la ușa lui și să-i vorbească, dacă el binevoiește să-i asculte. Nouă ne este frică de el.” [din Zañahary in South Madagascar de Andrew Burgess]

Poporul malgaș crede într-un Dumnezeu Creator – Zanahary – care a făcut mâinile și picioarele, după care i-a lăsat pe oameni de capul lor. S-au făcut multe cercetări cu privire la originea locuitorilor Madagascarului, iar rezultatele arată că strămoșii lor au venit din Indonezia, din Kalimantan. Unii dintre ei probabil au călătorit pe plute rudimentare și alții pe uscat prin India, Arabia și apoi de-a lungul Coastei de Est a Africii de unde s-au stabilit în Madagascar.

https://youtu.be/3y_4QoD49SI

De-a lungul anilor, au avut loc mai multe migrații din Indonezia înspre Madagascar. Multe dintre obiceiurile pe care le practică se aseamănă cu obiceiurile pe care le aveau strămoșii lor în Indonezia, iar limbile malgașe fac parte din familia de limbi austroneziene, alături de limbile vorbite în Malaezia, Indonezia, Filipine, Taiwan, Noua Guinee, Melanezia, Micronezia și Polinezia, în zone din sudul Vietnamului, Cambodgia și în sudul Chinei.

Citește și:  Misiune Malawi

Limbile malgașe arată influențe africane și arabe, dar este clar că Madagascarul nu este Africa, în ciuda poziției sale geografice. Malgașii sunt asiatici, iar acest lucru se vede în trăsăturile fizice, în limbile lor, în obiceiurile pe care le practică, în credințele adânc înrădăcinate în ființele lor.

Învăț tot mai mult despre traducerea Bibliei în Madagascar și, în același timp, învăț despre mine atunci când lucrez împreună cu echipele de traducere. Avem parte atât de bucurii, cât și de provocări, și este posibil ca anul care vine va aduce și mai multe dificultăți. Avem nevoie de o armată de oameni care se roagă pentru noi! Nu voi scrie detalii aici, dar voi răspunde acelora dintre voi care doriți să știți mai multe motive specifice de rugăciune. Vă mulțumim din toată inima pentru dragostea pe care o arătați față de noi și vrem să știți că vă prețuim!

Am venit acasă de câteva zile! Voi fi aici în noiembrie și decembrie. Și mi-ar face mare plăcere să ne întâlnim în acest timp! Vă rog, contactați-mă liniștiți!
Poate vă aduceți aminte că, în 2012, am început studiile lingvistice în Anglia, care m-au ajutat până acum (metode de învățare/înțelegere/studiere/analiză a unei limbi noi, adaptare la o cultură diferită). În ianuarie mă voi întoarce în Anglia pentru a continua studiile, de data asta îndreptate specific spre cunoștințele de care avem nevoie pentru traducerea Bibliei. Cursurile vor fi intensive și durează șase luni.

Citește și:  Scrisoare misionară: Luminiţa Prisecaru, Etiopia

Voi aminti câteva motive de rugăciune generale:

  • pentru mine și familia mea – rugați-vă ca Dumnezeu să ne conducă inimile tot mai aproape de El, rugați-vă ca El să ne călăuzească pașii spre uși deschise și soluții în situațiile în care avem nevoie ne ele, rugați-vă să învățăm să avem încredere în El și să ne odihnim în pacea Lui;
  • pentru colegii din Madagascar (atât malgași cât și străini) – rugați-vă pentru bucurie în munca pe care o facem, rugați-vă ca Dumnezeu să ne călăuzească înspre oamenii care susțin această lucrare, rugați-vă ca El să ne păzească de cei ce o disprețuiesc, rugați-vă să fim înțelepți și să evaluăm lucrurile cu discernământ.

Cu mult drag,

Ada

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 5 =

Close