Stiri externe

Donald Trump si legatura cu Dumnezeu

Pastorul Robert Jeffres declara in august: “Dumnezeu i-a dat lui Trump puterea de a-l elimina pe Kim Jong” . După atacul terorist de la Las Vegas, pastorul Paula White califica măcelul drept “pur malefic” și amintea că “Dumnezeu este aproape de cei cu inimile zdrobite”. Expresii scoase cuvant cu cuvant dintr-un discurs al lui Trump. Nimic de mirare, de vreme ce atat Jeffres cat și White fac parte din Consiliul Evanghelic Consultativ al președintelui. Paula White este considerată chiar principala consilieră a lui Trump pe probleme spirituale.

Pe linia lui Reagan

In total, Evangelical Advisory Board numără 24 de consilieri. Nu toți sunt pastori. Personalități politice, precum fosta candidată in alegerile primare republicane Michele Marie Bachamnn, scriitori sau avocați il inconjoară pe Trump.

O imagine cu președintele Trump rugandu- se alături de o parte din consilieri in Biroul Oval făcea in vară furori pe rețelele sociale.

Nu este o noutate ca un președinte american să iși angajeze consilieri spirituali. Inclusiv democrați ca Obama au făcut-o. Dar nici un alt președinte nu a avut un număr atat de mare de consilieri. Istoricul Corentin Sellin, citat de Le Figaro, spune că Trump se inscrie in linia lui Ronald Reagan: “In timpul celor opt ani ai săi la Casa Albă, Regan a avut foarte mulți consilieri spirituali, care să-l ajute să facă o politică călăuzită de Dumnezeu (…) Cu Reagan s-a refăcut legătura dintre religie și politică. De atunci, influența evangheliștilor pe scena politică nu a incetat să crească.”

Nucleul conservator dur

Sellin afirmă că toți aceștia sunt “mari personalități ale evanghelismului alb conservator”. Cu toții se poziționează categoric impotriva avorturilor sau a căsătoriilor intre persoane de același sex. Inainte de a se lansa in politică, Michele Bachmann și soțul ei intemeiaseră o clinică pentru tratarea homosexualității.

Acest consiliu religios este pur informal. “Nimeni nu știe de altfel foarte bine cand se reunește”, spune istoricul. Oricare dintre consilieri poate fi solicitat de președinte pe diverse subiecte, ca de pildă “cum să reacționeze la diverse atentate” . Insă declarațiile lui Jeffres despre Coreea de Nord arată că Trump poate apela la Consiliul Religios și in chestiuni diplomatice.

O afacere binecuvantata

Jumătate dintre membrii Evangelical Advisory Board sunt pastori. Cativa sunt teleevanghelisti animand emisiuni de televiziune și predicand in așa-zisele megachurches, biserici unde pot intra mii de credincioși. Toate aceste personalități sunt și oameni de afaceri. “Și deci, din punct de vedere comercial, a fi la Casa Albă este un mod de a crește vanzările”, explică istoricul. “Pe de altă parte, este o garanție de a avea acces direct la puterea centrală și posibilitatea de a influența deciziile lui Donald Trump”.

Astfel, atat președintele cat și consilierii săi religioși au de caștigat. Pe 20 noiembrie de pildă, Donald Trump a făcut publicitate pe Twitter ultimei cărți a consilierului său, Robert Jeffres. &bdquo “Un om minunat” l-a descris cu acea ocazie Trump pe consilierul său.

Citeste mai departe pe: evz.ro

 

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 6 =

Close