Informatii utile

Donald Trump, președinte. Lumea nu mai poate fi la fel

Afficher l'image d'origine

Lumea se schimbă din nou într-o singură zi. Alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite este evenimentul cu cel mai mare impact asupra lumii de la 9/11 încoace.

Lumea s-a schimbat în 2001, într-o singură zi, când turnurile WTC s-au prăbușit. La 15 ani distanţă, se întâmplă din nou – după data de 8 noiembrie 2016, lumea nu va mai fi niciodată la fel.

Unii tocmai asta au sperat și de aceea au votat așa cum au făcut-o, convinși în exasperarea sau ignoranţa lor că de asta are nevoie America. Asemenea atitudini incoerente s-au mai văzut în istorie. Retrospectiv le-am putut clasifica pe toate ca mari greșeli – acele momente din istorie când frustrarea sau confuzia membrilor unei societăţi a dus la luarea unor decizii care au produs sfârșitul unei ere, fie prin implozie, fie prin conflicte internaţionale escaladate.

Alţii vor spune că sistemul e mai mare decât un om, și că echilibrul se va menţine în acest fel. Sau că tocmai opoziţia faţă de Trump va coaliza și uni forţe de bun simţ care să menţină lucrurile în echilibru. Mai realistă, însă, este speranţa că Trump va fi incapabil să-și urmeze planurile până la sfârșit. Iar dacă scenariul din urmă vă pare puţin probabil, realizaţi unde ne aflăm de fapt.

Noutatea pe care majoritatea americanilor a dorit-o și a făcut-o posibilă înseamnă de fapt că, brusc, orice scenariu devine posibil în lume. Trump nu se încadrează în limitele pe care le poţi intui prin bun simţ și logică. Din partea lui, ne așteptăm la orice. Istoria s-a deschis ca o carte nouă, cu pagini albe, însetate de cerneala neprevăzutului, de spargerea tiparelor și de ruperea monotoniei gândirii raţionale, cu orice preţ. Iar perspectivele, din nefericire, sunt extrem de promiţătoare în acest sens – o lume cu Trump și Putin, ca lideri ai principalilor doi poli ai puterii globale, va fi oricum, numai nu monotonă sau ușor de anticipat prin comparaţie cu tiparele ultimelor decenii. Alături de China comunistă și de un Orient Mijlociu neliniștit, Rusia și SUA vor forma noul careu de regi impetuoși și nechibzuiţi.

Citeste mai departe pe: semneletimpului.ro

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

90 − = 80

Close