PersecutiiStiri externeVideo

Doi nord-coreeni povestesc suferintele prin care trec crestinii din tara lor

Asa cum stiti, Coreea de Nord este unul dintre regimurile cele mai opresive din lume pentru crestini. Reporterul nostru pentru Asia, Lucille Talusan s-a intalnit recent cu doi nord-coreeni care au fugit din tara pentru a scapa de moarte.

Pentru a proteja intervievatii, nu vom dezvalui identitatea lor. Ii vom numi Jae-un si Sung-min. Amandoi sunt dezertori din Coreea de Nord. Jae-un este singura care a supravietuit din familia ei cu cinci frati. Tatal ei a fost trimis intr-un lagar de munca din Coreea de Nord cand ea avea doi ani. Nu au mai aflat nimic de el. La mijlocul anilor 1990, cand tara a fost lovita de foamete, singurul ei frate a murit de malnutritie. Mama ei a murit pe drum, in timp ce a incerca sa aduca mancare familiei infometate.

„Cand a murit mama mea, nu am avut putere sa o ingropam. Sora mea mai mare s-a dus in China sa castige bani pentru a intretine familia. O singura data ne-a trimis bani cat sa putem cumpara orez, apoi nu am mai stiut nimic de ea. Am aflat ca a fost vanduta ca sclava. Sora mea mai mare a fost prinsa in timp ce facea contrabanda. A fost prinsa si a fost trimisa intr-un lagar de munca unde a murit si ea.” a spus Jae-un.

Disperata, Jae-un a decis sa fuga din Coreea de Nord.

„Intr-o noapte de decembrie, in 1999, am trecut raul Yalu si am inotat spre granita cu China. Apa a fost foarte rece, iar curentii au fost puternici, dar am fost determinata sa supravietuiesc. Dupa ce am ajuns in China, am fost de acord sa fiu vanduta unui barbat ca sa pot locui intr-un oras mare, dar am fugit pentru ca nu s-a comportat frumos cu mine.” a continuat ea.

Citește și:  Telefoanele soldaţilor israelieni piratate de agentii Hamas folosind conturi false de fete pe Facebook şi Instagram

Atunci, Jae-un s-a alaturat unui grup de studiu biblic in China. Ea si-a amintit de o femeie cu care s-a intalnit inainte de fuga ei si care i-a vorbit de Dumnezeu.

„Ea mi-a spus ca Dumnezeu este viu si este alaturi de mine, pentru ca El este Tatal orfanilor si aparatorul vaduvelor. Am auzit despre Dumnezeu si in Coreea de Nord, dar am stiut ca cei care sunt credinciosi pot ajunge in inchisoare. Am reusit sa o sun pe singura sora care a ramas in viata in Coreea de Nord. I-am spus de Isus Hristos si ca Dumnezeu o va ajuta sa treaca prin vremurile grele. Ea L-a acceptat pe Hristos ca Mantuitor. Insa autoritatile au aflat ca noi comunicam si au trimis-o intr-un lagar de munca. De atunci nu am mai auzit de ea.” a mai spus femeia.

Jae-un s-a casatorit cu un barbat din Coreea de Nord pe care l-a intalnit la biserica si, in cele din urma, s-au mutat in Coreea de Sud. Spre deosebire de Jae-un care a trait in saracie, Sung-min a fost un tanar instarit care a absolvit facultatea in Coreea de Nord. Insa el a ramas dezamagit de tara lui si a decis sa plece.

„Am stiut ca regimul lui Kim se bucura de o viata de lux, in timp ce multi oameni mureau de foame. In ianuarie 2007, am trecut raul Tumen si am venit in China. Insa familia din Coreea de Sud pe care am intalnit-o nu m-a primit pentru ca nu faceam parte din familia lor. Granicerii mi-au spus sa merg la o biserica unde voi fi ajutat, insa eu am refuzat sa merg nfiindca eram ateu. M-am ascuns intr-un apartament in China si am incercat sa caut metode pentru a ma sinucide. In iunie 2007, un chinez pe care l-am cunoscut in timp ce am trecut granita, a venit la mine cu un predicator. El a spus ca intelege greutatile prin care am trecut si ca Isus Hristos a murit pentru mine pe cruce. Cand am auzit asta, am ramas profund impresionat pentru prima data in viata mea. Am crezut ca sunt un nimeni, insa Isus a murit pentru mine pe cruce ca sa am parte de viata eterna. Am plans, am ingenunchiat si m-am rugat cu el.” a declarat el.

Citește și:  Creştinii se înmulţesc în Iran, în ciuda opresiunii din partea guvernului

Dezertorii din Coreea de Nord spera ca intr-o zi vor putea trece granita sa se intalneasca cu cei dragi. Sung-min spune ca pana acum 60.000 de nord-coreeni au parasit tara in mod ilegal, dar jumatate dintre ei a decis sa se intoarca in Coreea de Nord.

„S-au intors sa slujeasca familiilor lor. Sunt in jur de 30.000 de persoane care apartin bisericilor clandestine din Coreea de Nord.” a spsu Sung-min.

In prezent Jae-un si Sung-min gazduiesc o emisiune crestina de radio in Coreea de Sud despre nord-coreeni care au fost schimbati de Hristos. Emisiunea promoveaza si unitatea intre nord-coreenii si sud-coreenii in vederea reunificarii.

„Dumnezeu are un plan pentru noi si va reuni Coreea la timpul potrivit si dupa voia Sa. Emisiunea noastra se ocupa de diferente si doreste sa refaca identitatea comuna a oamenilor celor doua Corei.” a spus barbatul.

„Desi viata mea a fost foarte grea, Dumnezeu a ales sa fiu copilul Sau si m-a adus aici. Voi lauda numele Sau si voi vesti Evanghelia lui Isus Hristos cat traiesc.” a spus Jae-un.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 714 – 25 martie 2018. Ultimele stiri crestine – http://alfaomega.tv/stiri

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 8 = 16

Close