Stiri externe

Dezbaterea evenimentului de la biserica Philadelphia din Portland

Scriu aceste lucruri ca reacție la un filmuleț pe care l-am primit și în care un ,,musafir“ găzduit cu amabilitate de păstorul local din Portland (fr. Câmpean) s-a rățoit public la el și l-a învinuit că-i fură libertatea și călăuzirea Duhului care-l îndemnase pe el să conducă serviciul de închinare. Un astfel de ,,musafir obraznic“ n-ar trebui să mai găsească curând ,,gazde“ în adunările creștine serioase. Adunarea sfinților nu este un bâlci gălăgios în care fiecare scamator își face numărul independent de ceea ce fac ceilalți.

Felicitări păstorului local matur și responsabil care a curmat spectacolul nedorit și felicitări adunării care a avut maturitatea să așeze în autoritate astfel de păstori.

Doar câteva cugetări despre activitatea de predicare în Biserică:

 1. Asemenea purtătorilor de cuvânt în scris ai lui Dumnezeu, care ne-au lăsat Biblia, purtătorii de cuvânt oral ar trebui să fie și ei, măcar într-o măsură mică, ,,inspirați“ de Dumnezeu.
 2. Apostolul Pavel folosește termenul ,,poorocie“ când vorbește despre cei ce predică în adunarea sfinților (1 Cor.14:1,3,4,5, etc.):
  ,,Urmăriţi dragostea. Umblaţi şi după darurile duhovniceşti, dar mai ales să prorociţi“ (1 Cor. 14:1).
 3. Nu toată predicarea este ,,proorocie“. Ea este doar o parte a ei:
  ,, În adevăr, fraţilor, de ce folos v-aş fi eu dacă … cuvântul meu nu v-ar aduce nici descoperire, nici cunoştinţă, nici prorocie, nici învăţătură?“ (1 Cor. 14:6).
 4. Aspectul profetic al predicării se manifestă în ,,cercetarea personală“ pe care o simt ascultătorii. Ei au sentimentul că vorbitorul știe ceva despre ei și ,,le vorbește direct lor“:
  ,, … și  intră vreun necredincios sau vreunul fără daruri, el este încredinţat de toţi, este judecat de toţi. Tainele inimii lui sunt descoperite, aşa că va cădea cu faţa la pământ, se va închina lui Dumnezeu şi va mărturisi că, în adevăr, Dumnezeu este în mijlocul vostru“ (1 Cor. 14:24-25).
 5. Caracterul profetic al predicării nu încurajează individualismul și nu transformă pe nimeni într-un arogant infailibil. Pentru că vor exista întotdeauna prooroci mincinoși, predicarea publică trebuie pusă sub filtrul supravegherii:
  ,,Cât despre proroci, să vorbească doi sau trei, şi ceilalţi să judece“ (1 Cor. 14:29).
 6. ,,Inspirația profetică“ poate fi primită în pregătirea de acasă, dar și instantaneu în timpul părtășiei din adunare. De multe ori, ,,inspirația“ instantanee îl face pe predicator să schimbe subiectul și să spună lucruri la care nu s-a gândit anterior. Alteori, șuvoiul inspirației trece de la un vorbitor la altul făcându-i să se completeze ,,de parcă s-ar fi vorbit mai dinainte“:
  ,,Şi dacă este făcută o descoperire unuia care şade jos, cel dintâi să tacă. Fiindcă puteţi să prorociţi toţi, dar unul după altul, pentru ca toţi să capete învăţătură şi toţi să fie îmbărbătaţi“ (1 Cor. 14:30-31).
 7. Caracterul profetic al predicării nu dă nimănui dreptul să tulbure ordinea din adunare, să creeze ilaritate și scandal. Nimeni nu-și poate scuza obrăzniciile, argumentând că nu el a făcut-o, ci Duhul Sfânt care l-a călăuzit:
  ,,Duhurile prorocilor sunt supuse prorocilor, căci Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorânduielii, ci al păcii, ca în toate bisericile sfinţilor“ (1 Cor. 14:32).

Sursa: barzilaiendan.com

Citește și:  Un stat american e pe cale să legalizeze poligamia
Tags

4 Comments

 1. Articolul acesta este o dovada clara de ipocrizie de la cap la coada. Brazeiule, pe de-o parte il lauzi pe Ionescu pentru pozitia luata iar acum vii cu o alta bomba atacand si crezul ionescian. Ce spui tu aici, Brazieiule bataus si condamnat penal, contrazice in mod flagrant crezul lui Cristian Ionescu, caruia tocmai i-ai pupat dosul pe blogul sau personal. Deci din nou nu ai coloana vertebrala sa il contrazici pe Ionescu cand el sustine aceste doctrine dar vii si tu si dai cu piatra ca un las, incercand sa te pui bine cu capii politici de la penticostali, cu sefii bisericilor care fac apel pentru “colecte bogate” chiar si pentru baptisti cesationisti, ca tine. Ceea ce-a facut acel predicator musafir nu a contrazis deloc doctrina bisericii locale. Pastorul Cinpean si echipa lui practica ceea ce ai vazut si ai auzit acolo. Mi se pare de nesimtit sa-l lauzi pe Cinpean si sa dai in musafir, fara nicio logica. Adica, mai Branzeiule bataus si scandalagiu, daca tii la doctrina nu il mai lauda pe Cinpean care este mult mai carismatic decat predicatorul pe care l-ai auzit. Vasile Cinpean a rostit erezii mult mai grave in biserica aceea si crede in “proroocii” mult mai mult decat acest musafir. Vasine Cinpean era sa de-a ortul popii in biserica, a facut stroke, si apoi a venit, dupa ce s-a facut bine si-a spus ca a vazut ingeri care I-au spus ca el decide daca sa mearga cu ei sau sa se intoarca in trup. Si pentru ca Vasine Cinpean a vrut sa fie mai degraba pastor senior in continuare la Phildelphia, decat simplu “cantaret” in Cer, cu Domnul, a decis sa se intoarca in trup, si ingerii s-au executat. Asa ca, Daniel Branzei, mai lasa-ti interesele obscure si nu-ti baga nasul gros unde nu-ti fierbe oala pentru ca ti-l oparesti.

 2. Daniel Branzei pusca doi iepuri prin acest articol. In primul rand prinde ocazia din nou sa de-a in crezul penticostal (ceea ce lui Ionescu si lui Cinpean nu le pasa, atata timp cat ii lauda pe ei, ca persoane) si in al doilea rand se pune bine cu capii bisericilor penticostale mari pt viitoarele colecte. Daniel Branzei este cunoscut pentru intermedierea intre pastori baptisti care detin, misiuni, organizatii non-profit sau chiar afaceri personale, si bisericile penticostale pentru a le face colecte. De multe ori pastorii acestia ii spun la Branzei: “Esti sigur ca astia ne vor face colecte din moment ce le-am terfelit crezul tot anul pe internet”? La care Branzei le raspunde: “Mai baiete, tu esti copil! Astora nu le pasa de crez, astora le pasa doar de ei. Daca ii lauzi pe ei ca persoana, boti sa-ti bagi picioarele in crez pe alte bloguri”.

 3. Se pare ca n-am scapat de comunisti & farisei nici in cultul penticostal/baptist ,blogarii maharii ,capii cultului taie si spanzura. In orice caz mare crima facea acest frate musafir “chemand pe oameni la a lua Putere de la Domnnul Isus”.Am uitat ca voua va place sa va gadile urechile numai de biecuvanntari.Voua u va mai trebuie putere desavarsitilor. Jenant ce se intampla in biserici si pe internet cum mociorlaiti pe altii.Morminnte varuite care va aratati voi neprihanirea dand cu piatra-n altul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64 + = 72

Close