Stiri externe

Despre cei 21 de creştini copți din Egipt, răpiţi şi decapitaţi de Statul Islamic în Libia, pentru că nu au vrut să-şi lepede credinţa

O carte a autorului german Martin Mosebach (Frankfurt) este discutată pe larg în Germania. A fost publicată recent și este intitulată „Die 21 – Eine Reise in Land der Koptischen Märtyrer, Reinbek: Rowohlt 2018” (Cei 21 – O Călătorie în Patria Mucenicilor Copți). Mosebach scrie, în cartea sa, despre familiile celor care au fost decapitați de Statul Islamic (vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe).

Cartea este prezentată publicului într-un moment în care, potrivit ACN (Biserica în Dificultate), creștinii reprezintă cel puțin 75% dintre oamenii supuși violenței și opresiunii motivate religios. 215 de milioane de creștini sunt afectați de persecuția din partea extremiștilor islamici. În mod ciudat, poporul din Europa de Vest arată interes redus față de situația sinistră a acestor creștini persecutați. În Germania, atitudinea creștinilor este similară celei din Statele Unite.

Jurnalistul american William Kilpatrick afirmă că lipsa de interes se datorează a două motive principale: occidentalii sunt inundați de știrile mass-media și de imaginile crizei globale a refugiaților, iar soarta creștinilor este menționată marginal. În plus, potrivit lui Kilpatrick, unele guverne și mass-media suprimă știrile despre creștinii persecutați. Ei doresc să nu se pună religia islamică într-o lumină proastă.

Cartea lui Mosebach, pe de altă parte, subliniază persecuția asupra creștinilor, folosind exemplul copților din Egipt. Accentul se pune pe cei 21 de lucrători migranți creștini uciși brutal în 2015, în Libia, pe plaja din Sirte. Scriitorul a vizitat rudele victimelor din Egiptul de Sus, pentru a afla mai multe despre acești creștini.

Citește și:  Organizațiile Antifa și BLM din SUA au început să ardă Biblii

El s-a simțit atras să facă acest lucru, de un videoclip al Statului Islamic, care arăta decapitarea. Statul Islamic a dat videou-lui titlul: „Un mesaj, scris cu sânge, către lumea crucii”. Acesta a fost adresat întregii lumi creștine. Copții capturați au fost întrebați, sub amenințarea armei: „Rămâi fidel credinței tale?”. Ceea ce l-a motivat în mod special pe Mosebach a fost exact modul în care victimele au mărturisit credința creștină înainte de executarea lor. Ele au făcut-o în rugăciune și cu pace totală.

Mosebach raportează că a fost surprins, în orașele natale ale victimelor, că nu a găsit niște oameni disperați. În schimb, acești creștini erau mândri de rudele lor care au fost sacrificate de Statul Islamic. În albumele foto, victimele apar acum cu aure și coroane pe capetele lor, ca împărați ai cerului. Mosebach a fost, de asemenea, uimit de mărturia creștină a iertării: cei afectați nu au cerut pedeapsă și nici nu au nevoie de răzbunare.

În lumea islamică, creștinii sunt de obicei tratați ca cetățeni de clasa a doua. În Egipt, copții, care reprezintă aproximativ 20% din cele 90 de milioane de persoane, nu sunt doar descalificați din punct de vedere juridic, ci se confruntă deseori cu hărțuiri și violențe (vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe). Cu toate acestea, copții nu se simt grupări inferioare. Mosebach a spus, într-un interviu, că a găsit o Biserică puternică, în creștere, mare și determinată, plină de oameni care nu s-au retras dincolo de ziduri, ci s-au confruntat cu martiriul, ca un mare triumf, ca și creștinii primelor secole.

Citește și:  În Egipt, musulmanii strâng bani pentru construirea unei biserici în provincia egipteană Monufia

lacasuriortodoxe.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 6

Close