Stiri externe

Departamentul de Stat al SUA cere Turciei să păstreze semnificația istorică a bisericii Sf. Sofia

Departamentul de Stat al SUA a cerut Turciei să respecte și să păstreze semnificația istorică deosebită a marii Catedrale Agia Sophia (Sfanta Sofia) din Constantinopol. 

Mesajul a fost transmis cu ocazia unui raspuns la o întrebare despre citirea Coranului, care a avut loc (din nou), miercuri seară, in incinta Agia Sofia – o acțiune care a provocat consternare la nivel internațional, dupa cum citeaza publicatia Pravoslavie [ http://www.pravoslavie.ru/english/104633.htm ].

În timpul intalnirii cu presa, un reprezentant al Mega TV Grecia a menționat că Președintele Recep Tayyip Erdoğan al Turciei dorește să transforme Agia Sophia în moschee – la rugăciunile musulmane de miercuri seara, din aceasta biserică, participand si oficiali guvernamentali.

Ca răspuns, Nauert a cerut Turciei, de pe pozitia de lider al acestui departament, să mențină o atitudine adecvată față de vechea catedrală, afirmând: „Agia Sofia este un loc cu o semnificație extraordinară, înțelegem acest lucru și respectăm acest lucru. De aceea, invităm Guvernul Turc să păstreze Agia Sofia într-un mod care să respecte istoria sa complexă”.

Președintele Erdoğan a declarat, în aprilie, că ordinul lui Kemal Ataturk, de a transforma Agia Sophia, din fosta moschee, in muzeu, a fost o eroare. În același timp, el a anunțat că intenționează să citească rugăciunile musulmane in Agia Sophia, în Vinerea Sfântă, care urma să fie „un spectacol împotriva cruciadelor” și un act simbolic de transformare a muzeului, înapoi, în moschee.

Citește și:  Solicitare din Arabia Saudită către FIFA de a le interzice jucătorilor de fotbal să mai facă semnul crucii pe teren

Șeful Președinției Turcești a Afacerilor Religioase, Mehmet Görmez, a ținut o rugăciune și a citit Coranul în biserica creștină antică, miercuri seara, ca parte a ceremoniei de noapte Laylat al-Qadr, când musulmanii sărbătoresc presupusa revelare a primelor versete ale Coranului către Mohamed.

Ministerul grec de Externe a numit aceasta intalnire: …”o provocare inacceptabilă pentru sensibilitățile religioase ale tuturor creștinilor”.

Președintele grec Prokopis Pavlopoulos și-a exprimat, de asemenea, exasperarea, vineri, conform Ecathimerini [ http://www.ekathimerini.com/219516/article/ekathimerini/news/us-state-department-urges-turkey-to-respect-historic-significance-of-hagia-sofia ], spunând că Turcia nu poate avea aspirații europene, dacă nu respectă monumentul Agia Sofia. Alți lideri greci și-au exprimat îngrijorarea catre UNESCO, care la rândul său a declarat Turciei că monumentul trebuie să rămână un monument cultural. Turcia a răspuns furioasa, vineri, acuzând Grecia că a încălcat libertatea religioasă a musulmanilor din Grecia.

În continuare, corespondentul grec de televiziune a insistat la adresa doameni Nauert: „Deci, asta înseamnă că va opuneti ideii de a fi transformata într-o moschee?”.

Ca purtător de cuvânt care dă un răspuns tipic diplomatic, comenteaza Pravoslavie, aceasta a precizat:”Nu spun asta deloc. Are o istorie complexă și recunoaștem că este de mare importanță pentru alte credințe, pentru multe credințe. Așadar, am încurajat Guvernul Turc să facă acest lucru, să o păstreze”.

Agia Sophia a servit drept sediu al Patriarhului Constantinopolului, dupa construirea sa în 537 de catre împăratul sfant Iustinian, până la căderea Imperiului Bizantin, în 1453. Sub otomani, ea a fost transformată în moschee, până în 1931, fiind secularizată și deschisă ca muzeu pe 1 februarie 1935. (LONews)

Citește și:  Marea Britanie:Televiziunea publică ar putea transmite rugăciunea de vineri din moschei

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

40 − 31 =

Close