Quantcast
Cum să ai „o relație sănătoasă” cu Facebook – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Cum să ai „o relație sănătoasă” cu Facebook

Probabil că ai intrat pe Facebook și nu ți-ai dat seama cât de mult timp ai petrecut urmărind ce au mai făcut prietenii tăi sau încercând impresionezi prin ceva interesant. Cei care studiază rețelele sociale au ajuns la câteva concluzii care te-ar putea ajuta să folosești Facebook-ul fără să pierzi timp, relații sau să devii nefericit.

Foto: dreamstime.comUn sondaj din anul 2011 al Pew Research Center în ceea ce priveşte obiceiurile în legătură cu folosirea internetului a relevat faptul că mai bine de 10% din populaţia globală este prezentă pe platforma Facebook. În afară de beneficiile pe care le pot oferi reţelele sociale, acestea pot afecta în mod negativ relaţia cu cei din jur şi chiar propria persoană. Câţiva psihologi şi experţi în domeniu oferă sfaturi pentru o atitudine sănătoasă față de Facebook, preluate de Huffington Post.

În psihologie există un concept numit „legea instrumentului” al cărui autor o exemplifica spunând: „Daţi-i unui băieţel un ciocan şi el va descoperi că tot ceea ce întâlneşte are nevoie să fie bătut, ca un cui.” Aceasta se aplică şi în cazul internetului; internetul şi reţelele sociale sunt instrumente utile pentru a vedea ce fac prietenii sau cunoscuţii noştri, pentru a cunoaşte anumite informaţii despre ei sau pur şi simplu pentru a le urmări viaţa. Oricine are curiozităţi de genul acesta, însă problema apare atunci când acestea devin obsesive. Un studiu realizat în Germania, pe un eşantion de 584 de persoane, a arătat că acelea care folosesc Facebook aproape numai pentru a urmări şi a vedea ce fac alţi şi nu pentru a comunica sunt predispuse riscului de a suferi probleme emoţionale.

Unele persoane ajung să fie atât de dependente de această reţea socială încât, dacă trec câteva zile fără să-şi verifice contul, se simt rău, pentru că se gândesc că au pierdut ceva în tot acest timp; poate prietenii au organizat o petrecere şi ei nu au aflat sau poate au plecat într-o excursie în timp ce ei sunt acasă, gânduri care îi fac să se simtă daţi la o parte din cauza faptului că au fost offline. Psihologii recomandă totuşi aceste momente, pentru că tocmai atunci persoanele în cauză vor putea începe să se gândească la ele însele, la nevoile lor şi la necesitatea de a-şi dedica un timp lor, fără a fi dependenţi de ceea ce fac cei din jur.
Persoanele care folosesc Facebook-ul trebuie să conştientizeze că mai există şi alte metode de comunicare în afară de aceasta. Ei pot scrie un mesaj, pot da un telefon, scrie un email sau chiar o scrisoare, evitând în felul acesta felul câteodată impersonal de a comunica prin Facebook.

Un alt lucru pe care trebuie să-l ştie persoanele care folosesc Facebook este că nu pot fi la zi cu toate informaţiile noi despre toţi prietenii. Robin Dunbar, antropolog şi psiholog spunea că mintea are o capacitate limitată în ceea ce priveşte procesarea conexiunilor interpersonale oferite de reţelele sociale. Potrivit lui, nu putem fi la curent şi nici ţine legătura cu sutele de „prieteni” pe care îi avem pe Facebook, ci doar cu cei cu care comunicăm mai des.

Utilizatorii Facebook trebuie să mai ţină cont şi de timpul pe care îl petrec în „compania” reţelei. Dacă au conştientizat faptul că petrec prea multe ore urmărind postările „prietenilor”, este un pas înainte, dar după aceasta trebuie să stabilească o regulă în ceea ce priveşte timpul alocat reţelei pe viitor. Google Chrome şi revista Time au elaborat anumite instrumente care estimează cât timp petrece o persoană pe Facebook, cifre care uimesc dacă e să luăm în considerare cât timp din viaţa noastră am irosit urmărind viaţa celorlalţi.

În urma unui studiu în anul 2009, s-a constatat că Facebook poate fi un loc bun pentru a participa la anumite dezbateri. Specialiştii încurajează astfel de activităţi pe Facebook, deoarece sunt utile şi benefice.
Indiciul unei atitudini sănătoase pe Facebook este şi faptul că utilizatorii reţelei înţeleg că ceea ce văd acolo nu reflectă întotdeauna viaţa reală. În general, lumea preferă şi alege să posteze informaţii, poze, care să picteze viaţa în cele mai frumoase culori, care să arată cea mai frumoasă latură a vieţii lor.

Psihologul Robert Simmermon, glumind, spunea că dacă ar veni pe Pământ un marţian şi s-ar uita pe Facebook, ar gândi că suntem cele mai fericite fiinţe din univers. Problema este că atunci când vedem imaginea idealizată a vieţii celor din jurul nostru, începem să facem comparaţii cu propria viaţă şi de cele mai multe ori ne vom simţi în inferioritate, pentru că viaţa noastră nu este atât de roz ca a celorlalţi. O perspectivă sănătoasă presupune înţelegerea faptului că Facebook nu este decât o vitrină în care fiecare îşi expune şi îşi vinde cele mai frumos împodobite şi machiate produse.

Studiile au demonstrat că simţămintele de inferioritate, lipsa de satisfacţie sunt asociate cu petrecerea multor ore pe Facebook, iar simţămintele de satisfacţie cu mai puţin timp petrecut în această reţea. Dacă te uiţi pe Facebook şi începi să te lamentezi pentru cât de greu îţi e ţie şi cât de bine le este altora, adu-ţi aminte că au o viaţă cu urcuşuri şi coborâşuri la fel ca a ta. Dacă spre exemplu te uiţi la pozele unor prieteni şi te întrebi de ce nu ai şi tu o viață la fel de frumoasă, adu-ţi aminte că ceea ce vezi sunt doar nişte poze, care nu garantează fericirea şi nici nu reflectă neapărat  realitatea.

Un alt aspect îngrijorător este faptul că unele persoane îşi neglijează anumite datorii din cauza reţelelor sociale. Un studiu din anul 2013 a relevat faptul că elevii îşi neglijează datoriile faţă de şcoală, temele din cauză că la interval de 6 minute simt „nevoia” de a-şi verifica contul sau de a scrie un mesaj. O utilizare adecvată şi sănătoasă a reţelelor sociale presupune îndeplinirea sarcinilor şi datoriilor pe care le avem, fără a le neglija din cauza lor.

De multe ori atitudinea corectă față de Facebook presupune eliminarea lui din viaţa noastră. Pentru cei care nu se pot abţine de la a petrece majoritatea timpului urmărind viaţa „prietenilor”, cu tot ceea ce implică acest lucru, este mai bine pentru ei să părăsească această reţea. Adevăratele relaţii de prietenie nu există şi nici nu se menţin datorită Facebook-ului, aşa că pentru cei care hotărăsc să-l elimine din viaţa lor, nu pierd nimic, ba poate chiar câştigă ceva: timp real pentru ei, pentru familie şi pentru prietenii din viaţa reală.

www.semneletimpului.ro

Despre Info Crestin News

Leave a Reply