Diverse

“Copiii cu trei părinți” ar putea deveni o realitate până la sfârșitul anului 2017

Controversata procedură care prevede conceperea copiilor prin folosirea de material genetic de la 3 adulți, a trecut cu succes testele preclinice realizate de oamenii de știință din Marea Britanie, urmând ca în perioada următoare procedura să fie reglementată de autoritățile din Regatul Unit.

Metoda constă în înlocuirea nucleului unui ovul bolnav al viitoarea mame, cu mitocondriile prelevate dintr-un ovul sănătos, de la o altă femeie. Noul ovul rezultat fiind ulterior fecundat in vitro și introdus în pântecele mamei. Mai exact, procedura cunoscută și sub numele de „copiii cu două mame”, înseamnă că bebelușii vor moștenii gene de la un tată și de la două femei.

Prin eliminarea ADN-ul defect din ovulul viitoarei mame, oamenii de știință susțin că cei mici au șanse reduse de a mai dezvolta boli mitocondriale. Aceste rare afecțiuni, însă extrem de grave, tind să apară în copilărie și, uneori, se pot dovedi fatale înainte de maturitate.

 

Datorită faptului că fiecare celulă conține sute de mitocondrii și fiecare mitocondrie conține mai multe molecule de ADN, mutațiile survenite într-o singură moleculă nu au efect fenotipic. Dacă însă, în urma diviziunilor celulare, proporția de molecule de ADN mutante crește, producția de energie este afectată și apar manifestările clinice, care pot duce la encefalopatie, tulburări neuro-musculare, tulburări cardiace sau hepatice.

Citește și:  Un judecător propune eliminarea a 4 din cele 10 porunci

În luna februarie 2015, parlamentarii englezi au votat pentru cercetarea și dezvoltarea acestor tehnici de concepere a copiilor din trei părinți, în ciuda opoziției acerbe din partea bisericii catolice și a celorlalte culte religioase din insulă. Opozanții susțin că procedura este inutilă și iresponsabilă iar cercetătorii se ascund în spatele unor boli pentru a-i justifica utilitatea.

De cealaltă parte, medicii se apară și spun că procedura care ar putea salva vieți nu ar trebui considerată un tabu, copilul va moșteni mai puțin de 1% din genele femeii donatoare.

Sursa: cunoastelumea.ro

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 + = 66

Close