Familie

Contracepția: soluția ideală sau masca perfectă?

Un jurnalist l-a provocat pe suveranul pontif, la finalul periplului său african, cu o problemă sensibilă. Ar putea prezervativele să prevină răspândirea HIV? În opinia jurnalistului, acestea ar putea constitui „o parte importantă a răspunsului”. În consecință, biserica nu poate și nu ar trebui să mai ignore la nesfârșit această chestiune. Problema însă nu pare să fie pe atât de simplă pe cât a sugerat jurnalistul.

dreamstime_xxl_46494860-1170x763

Răspunsul papei, deși poate nu clarifică problema într-o manieră mulțumitoare, creează un câmp larg de reflecție. În primul rând, papa nu a fost de acord cu modul în care a fost formulată întrebarea, apreciind-o ca „îngustă” și „parțială”. În al doilea rând, nu exclude faptul că prezervativele ar reprezenta o soluție. Însă, din perspectiva sa, această variantă mai mult complică decât simplifică problema ridicată: „Morala bisericii la acest capitol se confruntă cu o dilemă: porunca a cincea sau a șasea? Apărarea vieții sau relații sexuale care să fie deschise spre viață?”

Chestiunea spinoasă nu constă doar în această dilemă. Suveranul pontif este preocupat de o altă problemă, una „mai mare”, care ține de substrat. În susținerea poziției sale, pare că face o piruetă teologică, mutând discuția spre adevărata rădăcină a relelor. Nu HIV este problema reală, ci ceea ce se întâmplă dincolo de ceea ce se vede.

Mutare de accent

„Întrebarea aceasta mă face să mă gândesc la momentul când unii L-au întrebat pe Isus: «Spune-ne, Învățătorule, este legitim să vindeci în zi de Sabat?»” Această întrebare, centrată pe ideea „de a face ceea ce este legitim”, nu pare să fie la locul ei în condițiile în care „malnutriția, dezvoltarea personală, sclavia, lipsa apei potabile, sunt problemele reale”. Pe lângă acestea, papa a inclus pe „lista neagră” traficul de arme, dar și războaiele. „Aș spune să nu ne gândim dacă este legitimă sau nu vindecarea în Sabat, ci i-aș spune umanității: «faceți dreptate», și când toate sunt vindecate, când nu mai este nedreptate, putem să vorbim despre Sabat.”

Răspunsul papei ar putea fi decriptat în două chei. În primul rând, pare să dea senzația că evită să tranșeze problema, ducând miza discuției în altă parte. Încearcă să sugereze că există o ierarhie a problemelor, unele fiind mai importante și mai urgente de abordat și de rezolvat. În acest timp, oamenii sunt invadați doar de preocupări secundare. Însă, la fel de bine, papa pare să încerce să confere mai multă profunzime abordării. Nu HIV ar trebui să fie în centrul atenției, ci ceea ce favorizează terenul de transmitere a acestui virus distrugător. Astfel toată dezbaterea riscă să se concentreze doar pe ceea ce maschează boala.

Citește și:  După legalizarea „căsătoriei” gay, Mississippi anulează interdicția adopției de către homosexuali

O chestiune globală

Problema pe care o sugerează Francisc nu are relevanță doar pentru zonele sărace ale Africii. Exceptând proporțiile, contextul și specificul catolic legat de problema contracepției, problema de fond abordată de Francisc poate fi corelată și cu alte probleme care gravitează în jurul aceleiași dileme enunțate de papă. De exemplu, conform Global Health Observatory, 1,5 milioane de oameni mor anual la nivel global ca urmare a infectării cu virusul HIV. Evident, luând în calcul că o cale sigură de transmitere o reprezintă relațiile sexuale neprotejate, se poate invoca relativ ușor că soluția optimă ar consta într-o eventuală „dispensă” care să le permită credincioșilor catolici să iasă din capcana în care se află în prezent în privința contracepției.

În subsidiar, aceeași problemă poate fi întâlnită în cazul sarcinilor la vârsta adolescenței. Contracepția ar putea fi o soluție, cred unii specialiști. În urmă cu un an, Comitetul ONU pentru Drepturile Economice, Sociale şi Culturale solicita adoptarea unei strategii naţionale în domeniul sănătății sexuale. România era în mod special vizată, fiind ţara cu cel mai mare număr de naşteri la adolescente sub 15 ani, între statele membre UE. În acest sens, se invoca introducerea în mod obligatoriu în şcoli a unui program cuprinzător de educaţie sexuală, pentru a reduce numărul de sarcini la adolescente, recomanda comitetul ONU.Statisticile spun că peste 23.000 de adolescente nasc anual în România.

 Unde ar putea fi soluția?

Dacă societatea românească în ansamblul ei agreează ideea unei educații sexuale în perimetrul școlar, diferențele de opinie apar în ceea ce privește abordarea. Controversele pe acest subiect au captat pentru mult timp atenția presei. Unele ONG-uri vor o educație în care aspectul sexual să fie abordat de pe o platformă secularizată, liberală, construită pe premisa că oricum la vârsta adolescenței relațiile intime sunt în vogă. În consecință, singurul remediu îl reprezintă nu abstinența, ci protecția. Această concepție a fost deja implementată, de exemplu în unele licee din SUA, acolo unde elevilor li s-au distribuit prezervative. La fel, în Marea Britanie.

Citește și:  Irlanda scoate la lumină scandalul sutelor de copii morți în casele conduse de Biserică

Problema de fond ar trebui identificată în subtext. În timp ce papa a arătat cu degetul spre o structură profund dereglată a societății, care nu poate fi ameliorată prin recurgere la mijloace artificiale, nici întreruperea fluxului crescând de sarcini la adolescente (în România sau oriunde în lume) nu poate fi rezolvată prin aceeași metodă. Cel puțin, aceasta este vocea venită din mediile religioase. „Prin educație sexuală, specialiștii înțeleg tehnica actului sexual, protejarea de anumite maladii și planificarea sarcinilor. Niciodată însă (sau de prea puține ori), ei nu înțeleg și nu recomandă: disciplinarea sentimentelor, castitatea și ceea ce este cel mai important – respectul pentru persoana celuilalt/celeilalte”, afirmă pr. prof. dr. Vasile Răducă, în Ghidul creştinului ortodox de azi.

Substratul este același. Soluțiile sugerate sunt similare, fie că este vorba de Africa sau de România. Însă și într-o parte, și în alta problema nu poate fi rezumată doar la o boală sau la o sarcină nedorită, ci și la efecte de ordin emoțional și la schimbări de perspectivă asupra vieţii de familie. Adică rezolvarea unei situații prezente nu înseamnă neapărat și salvarea viitorului. „Pot exista cazuri speciale în care se justifică folosirea prezervativului”, părea să deschidă Benedict al XVI-lea poarta unui update așteptat de mulți. „În schimb, acesta nu este modul cel mai potrivit de a combate SIDA. Este nevoie de o umanizare a sexualităţii”, spunea predecesorul lui Francisc. Poate fi abordarea din care să derive și soluția diminuării sarcinilor la adolescentele din spațiul românesc.

semneletimpului.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

65 − = 63

Close