Istoria Crestinismului
CHIVOTUL LEGII: Arheologii sapa, in aceasta vara, sperand sa gaseasca Chivotul Legamantului
Arheologii vor sa excaveze o asezare biblica nestudiată: Kiryat Ye’arim.
Sit-ul biblic, anterior nestudiat, considerat a fi de importanta majora, in care ar urma sa fie localizat Chivotul Legii, va fi excavat de către arheologi în această vară. Zona este mentionata in Biblie drept Kiryat Ye’arim sau Chiriat Iearim. Aceasta este situata la aproximativ 12 kilometri de partea de vest a Ierusalimului. Astăzi, regiunea se numește “El-Deir Azar”, care este probabil derivata din personajul biblic Eleazar, responsabil cu aducerea Chivotului Legământului în această locație.
Este unanim acceptat faptul că El-Deir Azar și Chiriat-Iearim sunt unul si același loc. Movila de pamant in cauza se întinde pe o suprafata de cinci hectare. Organizatorii săpăturilor speră să facă lumină asupra locatiei, in ce priveste perioada regelui biblic David. Biblia menționează Kiryat Ye’arim, de câteva ori, și se referă la el ca la un oraș iudait, situat în apropierea Ierusalimului.
Potrivit Cărții lui Samuel, Chivotul Legii a fost păstrat în condiții de siguranță la Kiryat Ye’arim, timp de două decenii, după ce a fost returnat de filisteni fiilor lui Israel. Pe marginea acestei istorii au loc, astazi, unele dispute. Cu toate acestea, menționarea orașului în Biblie sugerează că un templu ar fi existat aici, eventual. Regiunea adaposteste, de asemenea, Mănăstirea Chivotul Legământului, care este situata langa sit. Rămășițele unei biserici din epoca bizantină au fost excavate, de asemenea, în regiune, în secolul al XX-lea. Biserica se spune că a fost construită în amintirea Chivotului Legii.
2. L-a îmbrăcat cu aur curat pe dinăuntru şi pe din afară, iar împrejur i-a făcut o cunună de aur.
3. A turnat pentru el patru inele de aur, pentru cele patru colţuri de jos ale lui: două inele pe o latură şi două inele pe cealaltă latură.
4. A făcut două pârghii de lemn de salcâm, le-a îmbrăcat cu aur,
5. Şi le-a vârât prin inelele de pe laturile chivotului, ca să poarte chivotul cu ele.
6. A făcut apoi capacul chivotului de aur curat: lung de doi coţi şi jumătate şi lat de un cot şi jumătate.
7. A făcut de asemenea doi heruvimi de aur, lucraţi din ciocan, pentru cele două capete ale capacului,
8. Şi i-a aşezat unul la un capăt şi altul la celălalt capăt al capacului. Heruvimii aceştia erau făcuţi ca ieşind din capac la cele două capete ale lui.