Quantcast
China: Creștinii nu se mai pot închina nici măcar în casele lor – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

China: Creștinii nu se mai pot închina nici măcar în casele lor

„Cum poate China pretinde că permite libertatea religioasă atunci când închinarea cu alți credincioși în propria casă presupune a risca un raid al poliției? Este de neconceput”. Această declarație a reprezentantului organizației International Christian Concern pentru China a fost făcută în contextul persecuțiilor la care sunt supuși creștinii care se adună în biserici mici, în casele credincioșilor.

Foto: chinadivide.com Un val recent de atacuri împotriva creștinilor și bisericilor de casă din China evidențiază obiceiul consecvent al acestei țări de a-i persecuta pe creștini, chiar cu prețul reputației internaționale, informează Religion Today.

Astfel, un raport al International Christian Concern, o organizație cu sediul la Washington al cărei scop este să îi ajute pe creștinii persecutați de pretutindeni, a semnalat mai multe cazuri recente de persecuție în China. De exemplu, un grup decreștini din orașul Lingao, provincia Hainan, au fost bătuți atunci când au încercat să împiedice deschiderea unui șantier de construcții pe un teren unde ar fi trebuit să fie amplasată o biserică creștină. Mai mulți copii și persoane în vârstă au fost rănite, iar două femei au ajuns în comă ca urmare a represaliilor.

Li Shuangping, un lider de biserică de casă a fost răpit și bătut de către agenți ai administrației publice locale, iar în Zhengzhou, capitala provinciei Henan, vandali necunoscuți au blocat intrarea în biserica creștină cu tone de moloz și piatră, forțând închiderea bisericii.

Situația este cu atât mai gravă cu cât autoritățile locale rămân pasive, indiferente și chiar vinovate de multe ori. În această privință, Ryan Morgan, reprezentantul International Christian Concern pentru China, a declarat că „în China, creștinii continuă să se confrunte cu hărțuire, intimidare, agresiune și chiar răpire ordonate de autoritățile locale, care nu par să fie prea îngrijorate de faptul că vor suferi consecințe pentru acțiunile lor”.

Aparent, creștinii sunt liberi să-și exprime credința, în anumite regiuni ale țării, însă imaginea de ansamblu indică o agravare a persecuției. Conform raportului anual al ChinaAid, un ONG texan cu profil creștin, numărul incidentelor violente a crescut îngrijorător, fiind cu 131,8% mai multe decât anul trecut. În plus, autorităţile fac presiuni tot mai mari asupra credincioşilor creştini pentru a se înscrie în organizaţii creştine care au aprobarea statului, dar acestea sunt foarte mult controlate de autorităţi. Astfel, un procent estimat de 20 de milioane de creștini fac parte din Mișcarea Three-Self Patriotic, aflată sub control guvernamental, în timp ce majoritatea creștinilor se întrunesc în biserici neînregistrate oficial, în casele oamenilor, și nu în bisericile oficiale recunoscute sau autorizate de stat.

Se estimează că în China locuiesc circa 130 de milioane de creștini, deși statul preferă numărul oficial de 67 de milioane. Unele voci spun chiar că în fiecare zi au loc 10.000 de convertiri la creștinism. Sunt jurnaliști care apreciază că după 60 de ani de persecuție, creștinismul a devenit cea mai numeroasă religie din China. Aceste modificări de ordin religios pot explica atitudinea agresivă a autorităților locale din China confruntați cu fenomenul creșterii fără precedent a creștinismului în Extremul Orient.

Dincolo de aspectul religios al problemei, o abordare mai largă atestă faptul că în China se acționează în mod repetat în direcția încălcării drepturilor omului, chiar dacă există riscul de a fi deteriorată imaginea sa pe plan internațional. Evidențierea mediatică a acestei situații a fost ocazionată de înmânarea Premiului Nobel pentru disidentul chinez Liu Xiaobo, închis pentru 11 ani, din cauză că a redactat un manifest prin care face apel la libertatea de exprimare, conform AFP. Liu, în vârstă de 54 de ani, a primit premiul „pentru lupta sa îndelungată şi nonviolentă pentru drepturile fundamentale în China”, s-a menţionat atunci în motivaţia juriului.

semneletimpului.ro

Despre

Un comentariu

  1. De ce libertate ne bucurăm noi. Slavă Domnului! Dar asta este și o responsabilitate. Cui i s-a dat mult i se va cere mult.
    Misiunea Wycliffe România, în colaborare cu biserici locale, organizații și indivizi din România și din lumea întreagă, este de a face ucenici ai lui Cristos din toate neamurile, oferindu-le accesul la Cuvântul lui Dumnezeu în limba inimii lor, prin traduceri, instruiri în folosirea Scripturilor și multe alte metode inovatoare.

    Viziunea – Nici un popor fără Cuvântul lui Dumnezeu în limba inimii lui.

    Și tu poți să te implici! Poți să mergi, poți să te rogi, poți să susți financiar! Contactează-ne la info(at)wycliffe.org sau pe sit-ul nostru wycliffe.ro.

Leave a Reply