Familie

Ce înseamnă fidelitatea în căsătorie?

Ce înseamnă să fim fideli? Folosim de multe ori cuvântul „fidelitate” pentru a ne referi la faptul de a nu comite adulter, însă termenul în sine cuprinde mult mai mult decât atât!

Biblia vorbește despre fidelitate în patru moduri: un atribut al lui Dumnezeu; o caracteristică pozitivă a unor persoane; ceva care lipsește multor persoane; un dar al Spiritului Sfânt.

O persoană fidelă este o persoană care respectă încrederea celuilalt cu fermitate. Pentru unele persoane fidelitatea reprezintă o trăsătură distinctivă a relațiilor lor umane, dar fidelitatea care contează cel mai mult este cea pe care o arătăm față de Dumnezeu și față de aproapele nostru.

În căsătorie, aplicăm această fidelitate partenerului, respectând încrederea pe care celălalt și-a pus-o în noi.

Iată trei mari semnificații ale fidelității conjugale:

1. Fidelitatea implică strictețe în împlinirea datoriei

Un soț fidel trebuie să îndeplinească toate îndatoririle, atât pentru el, cât și pentru celălalt. Acest lucru implică iubirea, respectarea și împărtășirea tuturor aspectelor vieții. Înseamnă purtarea greutăților celuilalt.

Soțul trebuie să-și iubească soția cu sacrificiu, iar soțiile trebuie să asculte de bărbații lor. Înseamnă a obține o intimitate exclusivă.

2. Fidelitate în împlinirea jurământului și a promisiunilor de căsătorie

„Promit să-ți fiu fidel” este una dintre promisiunile la căsătorie, unde soțul se dăruiește celuilalt cu încredere deplină. Soțul fidel este acela care își păstrează promisiunile făcute celuilalt, în orice situație.

3. Fidelitate prin loialitate și afecțiune

Un soț și o soție sunt mereu de aceeași parte, în aceeași echipă. Sunt un singur trup, iartă și trec peste ofense, pentru a rămâne în comuniune.

O soț nu își va vorbi de rău soția în fața altora, nici soția nu se va plânge de el în fața prietenelor ei.

Un soț care știe să respecte va căuta întotdeauna cele mai bune lucruri pentru relație. Soțul fidel este acela care arată iubirea lui Dumnezeu.

Sfântul Apostol Pavel, în prima Scrisoare către Corinteni, prezintă căsătoria ca fiind imaginea care reflectă legământul lui Cristos cu poporul său. Soțul fidel este acela care-și iubește mireasa așa cum Cristos își iubește Mireasa, iar soția fidelă este femeia supusă bărbatului care generează pace și iubire, creând un loc de refugiu și ușurare în lume, asemenea bisericii.

Însuşi Dumnezeul păcii să vă sfinţească pe voi desăvârşit, şi întreg spiritul vostru, şi sufletul, şi trupul să se păzească, fără de prihană, întru venirea Domnului nostru Isus Cristos. Credincios este Cel care vă cheamă. El va şi îndeplini” (1 Tes 5, 23-24).

 

Traducere: Liviu Ursu

Sursa:it.aleteia.org

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

92 − 85 =

Close