Stiri interne

CCR amână din nou decizia pe recunoasterea căsătoriilor gay și cere ajutorul Curții Europene de Justiție

Președintele CCR, Valer Dorneanu a anunțat că se va solicita o opinie de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cauza fiind astfel suspendată până la data de 30 martie 2017.

138711

„Am suspendat cauza până când primim răspunsul”, a spus Dorneanu, adăugând că întrebările CCR vor fi formulate „cât de curând” și că „s-ar putea să fie trimise către CJUE în jur de 15 decembrie”.

Dorneanu a declarat că „în cel mai fericit caz, răspunsurile de la CJUE ar putea să vină într-o lună-două, dar s-ar putea să dureze și mai mult”.

Procesul de la CCR, prin care cei doi homosexuali căsătoriți în Belgia contestă articolul 277, alin. (2) și alin. (4) din Codul Civil, referitor la nerecunoașterea pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de același sex, încheiate în afara granițelor, respectiv la libera circulație în cadrul UE, a început în 20 iulie 2016. Atunci, judecătorii au amânat luarea unei decizii pentru 20 septembrie. Când s-a decis repunerea pe rol a procesului la 27 octombrie.

Cu această ocazie, asociația ACCEPT a solicitat CCR trimiterea unor întrebări preliminare de clarificare către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în analiza cazului Coman-Hamilton. CCR a decis amânarea deciziei referitoare la transmiterea acestor întrebări, iar la finalul ședinței a fost anunțată data de azi pentru pronunțarea unei hotărâri.

Citește și:  Asistent medical din Constanța a decedat la scurt timp după ce fusese vaccinat anti-Covid-19

Avea nevoie CCR de răspunsurile CJUE? Ȋn HOTĂRÂREA CURȚII (Camera întâi) din 24 noiembrie 2016, în cauza C 443/15, CJUE precizează clar (paragraful 59) că „Statele membre sunt libere să prevadă sau să nu prevadă căsătoria pentru persoane de același sex sau o formă alternativă de recunoaștere legală a relației lor, precum și, dacă este cazul, să prevadă data de la care o asemenea căsătorie sau o asemenea formă alternativă își va produce efectele”.

Sursa: www.activenews.ro

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

69 + = 70

Close