Social

Cazul Bodnariu a ajuns în Parlamentul European

Delegaţia europarlamentarilor PSD le-a transmis preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, precum şi Comisarului european pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn, scrisori prin care solicită o intervenţie a celor doi oficiali în cazul familiei Bodnariu.

marius-si-ruth-bodnariu

Eurodeputaţii PSD arată, în documentele amintite, că, deşi Norvegia nu este stat membru al Uniunii Europene, Marius Bodnariu este cetăţean al UE şi trebuie să beneficieze de protecţie din partea instituţiilor europene, informează PSD într-un comunicat de presă remis vineri MEDIAFAX.

De asemenea, eurodeputaţii PSD insistă pe necesitatea ca autorităţile norvegiene să dea dovadă de mai multă transparenţă în acest caz. “E nevoie de mai multă transparenţă, mai mult acces la informaţii şi mai bună cooperare a autorităţilor norvegiene în relaţia cu un cetăţean al UE şi familia acestuia. Lipsa de transparenţă, în special în situaţii atât de complicate, este nu numai un obstacol, ci şi o sursă de probleme pentru o familie care are atât de mult de suferit”, subliniază apelul.

“Uniunea Europeană rămâne un actor relevant la nivel global datorită hotărârii cu care îşi apără valorile. Protejarea relaţiei dintre părinţi şi copii şi sprijinul pentru familie este una dintre aceste valori preţuite. Avem încredere că o mai mare transparenţă poate face mai multă lumină în acest caz şi o astfel de cerere către autorităţile norvegiene, venită din partea dumneavoastră, ar putea determina aceste autorităţi să fie mai deschise în interacţiunea cu publicul şi cu familia Bodnariu, creând astfel posibilitatea de rezolvare a problemei, în interesul celor cinci copii”, arată eurodeputaţii PSD.

Ambasadorul României la Oslo, Adrian Gabriel Davidoiu, consulul ambasadei, Mihai Oprescu şi un expert trimis din centrala MAE au avut o întâlnire marţi cu familia Bodnariu şi cu avocatul acesteia, a anunţat MAE, care precizează că minorii vor putea fi vizitaţi de consul.

Diplomaţii români au avut o serie de întâlniri pe tema cazului familiei Bodnariu, inclusiv cu reprezentanţi ai Ministerului norvegian de Externe şi ai Ministerul Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale din Norvegia, dar şi cu familia.

“Familiei Bodnariu i s-au recomandat alţi doi avocaţi norvegieni, care s-au ocupat în trecut de cazuri similare şi care pot colabora cu avocatul familiei. Din discuţie a rezultat că sesizările privind eventuale abuzuri ale Barnevernet pot fi adresate doar de familie, prin avocat, către instituţia Fylkesmannen, care este reprezentantul autorităţilor centrale în teritoriu”, a declarat miercuri Raluca Lunculescu, purtătorul de cuvânt al MAE.

Partea norvegiană a dat asigurări că există “garanţii proceasule pentru părinţi” şi a reiterat faptul că ancheta Barnevernet nu a pus în discuţie aspecte de natură religioasă, fapt confirmat şi de familie.

www.gandul.info

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 75 = 79

Close