Editoriale

Cardurile de sănătate și spaima de „cifrele Diavolului”

Chestiunea distribuirii cardurilor de sănătate readuce în prim-plan o controversă religioasă. Este aceeași miză care anul trecut a generat ample proteste. Recent, mai multe măicuțe de la o mănăstire din județul Neamț au refuzat cardurile, invocând motive de conștiință.

dreamstime_xl_31296860-1170x761

Disputele pe seama pericolului stocării datelor personale sunt destul de obișnuite în peisajul românesc. Unii privesc cu lejeritate asupra acestei chestiuni, considerând-o lipsită de pericole. Pentru alții, constituie motiv de îngrijorare, fiind percepută ca o formă de atentat asupra identității și siguranței personale.

Teama de manipulare a datelor sau de control al acestora de către terțe persoane este apreciată ca argument suficient pentru a justifica o reacție vehementă faţă de inscripționarea electronică a datelor cu caracter personal. Uneori, nici nu este clară motivația din spatele refuzului. De exemplu, în județul Brașov, 20% dintre cetățeni au refuzat să primească cardurile de sănătate fără să își justifice opțiunea.

Unii însă și-au motivat clar refuzul încă dinainte ca Ministerul Sănătății să implementeze sistemul de carduri. În 2013, numeroși preoți, călugări și enoriași au protestat în fața Palatului Parlamentului, spunând că inscripționarea cu „666” a cardurilor arată că acestea sunt o „unealtă a Diavolului”.

Protestul continuă

Odată cu punerea în circulație a cardurilor de sănătate, episodul din 2013 a cunoscut un reviriment. Un grup de 41 de măicuţe de la mănăstirea Dobru, din judeţul Neamţ, au făcut front comun și nu au acceptat cardurile inscripționate cu numele lor, cerând o soluţie alternativă pentru a putea beneficia de servicii medicale.

Odată cu plicurile conţinând cardurile, personalul mănăstirii a trimis și o petiție prin care gestul măicuțelor era argumentat. „Refuz includerea persoanei mele într-un sistem informatic global de supraveghere, introducerea într-un sistem a datelor privind viaţa mea privată, identitatea mea. Aceasta contravine convingerilor mele intime şi religioase şi îmi încalcă libertatea”, se arată în adresă.

Apelul măicuțelor, așa cum era de așteptat, s-a lovit de o lipsă de înțelegere din partea conducerii Casei de Asigurări Neamț. Șeful acesteia a replicat că nu poate identifica niciunul dintre drepturile care le-ar fi încălcate măicuțelor. Iar la solicitarea acestora ca numele de botez să nu fie asociat unui număr, șeful casei de asigurări s-a întrebat „de ce nu au refuzat și cartea de identitate, că e aceeaşi situaţie? (…) Să vorbeşti de instrumentul Diavolului în cazul cardului de sănătate e prea de tot, suntem totuşi în anul 2014.”

Citește și:  Implantarea oamenilor cu CIPURI este tot mai aproape. Vezi de ce spunem asta!

Cine se ascunde în codul de bare?

Nu este foarte clar dacă invocarea Diavolului constituie motivația refuzului măicuțelor sau este doar o simplă deducție a șefului casei. Cel mai probabil, acesta a făcut o asociere între refuzul măicuțelor din Neamț și protestele din anii anteriori generate de același card de date.

Și în 2009, problema cipurilor a creat tensiuni, fapt care a determinat chiar și implicarea Patriarhiei Române. Temerea acesteia era legată concret de riscul unei diminuări a libertății, și nu de asocierea codului de bare cu anumite forțe malefice.

Însă protestul din faţa Palatului Parlamentului organizat în 2013 (atunci era prima contestare a acestor carduri de sănătate) a fost extrem de vehement și a făcut trimitere directă la Diavol și la pecetea acestuia. Presupus a fi inclus în codul de bare, sub forma cifrei 666, semnul Diavolului a fost invocat printre mizele protestului. Clerici și laici nu au avut ezitări în susținerea acestei poziții.

Nu știm dacă măicuțele din Neamț au aceeași poziție ca protestatari din 2013. La alții însă, acest motiv e evident. Monitorul de Botoșani evidențiază pozițiile radicale ale unor preoți care le spun enoriaşilor să nu accepte cardurile pe motiv că ar fi „lucrări diavoleşti”. Alții insistă că, citit invers, cuvântul „card” este „drac”.

Este acesta un fenomen caracteristic societății românești? Nu, susțin cei care au coordonat proiectul cardurilor. Reprezentanții caselor de asigurare pot avea dreptate, însă procesul de distribuire a cardurilor nu s-a terminat. Odată precedentul creat de către măicuțele de la Dobru, există premisa ca poziţia lor să fie adoptată şi în alte locații mănăstirești. Deja alte măicuţe şi călugări de la schiturile Cărbuna şi Răchiţel au reacționat similar, refuzând primirea cardurilor.

Cum rămâne cu 666?

Presa s-a grăbit să mediatizeze cazul măicuțelor de la Dobru, nelipsind și abordarea cu accente ironice a unor televiziuni.Dincolo de simpatiile sau antipatiile pe care situația în sine le generează, rămâne deschisă analiza cu privire la problema stocării datelor personale într-un format electronic.

Trecând peste acele temeri care sunt la granița cu superstițiile, conceptul de „semn al Fiarei” provine din profeția biblică și nu este rezultatul unei fantezii religioase. De aici am putea deduce că protestatarii au dreptate. Întrebarea este însă dacă interpretarea lor este legitimă. Este justificată asocierea dintre acest concept biblic și codul de bare?

Citește și:  Biblii pe străzile bombardate ale Ucrainei

O analiză a contextului biblic în care apare „semnul Fiarei” permite formularea unui răspuns ale cărui implicații sunt mai adânci decât ceea ce susţin oponenții cardurilor de sănătate. Biblicul 666 este mai mult decât o unitate de stocare a datelor.Este emblema unei guvernări mondiale care, potrivit profeției din Biblie, va reuși să își impună un control economic și politic, până într-acolo încât nimeni nu va putea să vândă sau să cumpere decât dacă este marcat cu acest număr fatidic. Totul gravitează în jurul închinării.

În această privință, cartea Apocalipsa permite înțelegerea complexității întregului fenomen asociat „semnului Fiarei”. Se trece dincolo de o simplă invitație la un joc al căutării unor cifre de 6 prin codurile de bare. Chestiunea în sine este prea importantă pentru a fi redusă la abordări superficiale. S-ar putea ca slalomul printre cifre să conducă la pierderea exact a esențialului.

Merită notat faptul că o guvernare politico-religioasă poate limita libertățile (în special cele religioase) fără ca aceia care le pierd să realizeze acest lucru. Tocmai de aici vine principala amenințare. În fața scenariului de amploare pe care Biblia îl conturează, ignoranța nu este cu nimic mai sănătoasă decât isteria. Din această perspectivă, vigilența este recomandabilă, ceea ce presupune o cunoaștere rațională a implicațiilor, în așa fel încât să nu fie generată o spaimă superstițioasă.

Mai utilă ar fi o atitudine de cercetare în perspectiva descifrării corecte și profunde a semnelor timpului. Astfel, este posibil să se descopere că opera Diavolului nu rezidă în amprente pe carduri electronice, ci în „oferta” de aderare la un sistem fals de închinare. Unul pe care, conform Bibliei, destul de puțini îl vor refuza.

Totuși, odată eliminate motivele de suspiciune cu tematică religioasă, rămâne totuși un semn de întrebare în dreptul cardurilor de sănătate. Cine garantează că nu vor exista inginerii electronice de intrare în posesie a datelor cu conținut personal?

semneletimpului.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

47 − 42 =

Close