PersecutiiStiri externe

Bulgaria se pregătește să restricţioneze sever libertatea religioasă

Legiuitorii bulgari se pregătesc să voteze un controversat pachet de amendamente la Legea 120/2012, care reglementează activitatea cultelor religioase din ţară. Amendamentele, care vor restricţiona sever activitatea minorităţilor religioase, au fost întâmpinate cu proteste pașnice din partea confesiunilor religioase din ţară. Amendamentele au fost votate ca atare într-o primă lectură, în luna octombrie.

Proiectul de lege vizează în principal minorităţile religioase și prevede că numai cele care întrunesc cel puţin 1% din populaţie se vor putea înregistra ca biserici. Ceea ce este o mare problemă având în vedere că toţi creștinii evanghelici din Bulgaria însumează mai puţin de 1% din populaţie, conform recensământului din 2011. Totodată, înseamnă că, dacă proiectul legislativ intră în vigoare, toate confesiunile evanghelice vor fi în pericol de a intra în ilegalitate și, evident, nu vor mai primi nicio subvenţie din partea statului.

În același timp, legea impune ca toţi predicatorii să fie cetăţeni bulgari și absolvenţi de teologie în Bulgaria. Misionarii străini care vor dori să activeze în ţară vor trebui să obţină o permisiune specială din partea ministrului cultelor. Totodată, statul restricţionează și donaţiile internaţionale. Astfel, vor fi permise finanţări externe doar pentru construirea de noi biserici sau pentru ajutor social, iar acestea vor trebui aprobate de stat. Salariile pastorilor, de exemplu, nu vor putea fi plătite din afară.

Bisericile își vor putea derula activitatea doar în clădirele proprii, înregistrate de stat, fără să mai aibă permisiunea să închirieze spaţii care nu sunt construite și înregistrate ca biserici în proiectul de construcţie. Totodată, vor putea fi înregistrate ca biserici doar comunităţile care depășesc 300 de membri. În Bulgaria, la ora actuală nu există nici măcar 10 biserici care să îndeplinească această condiţie.

Noile amendamente aduse Legii Cultelor reprezintă „o revenire la autorizaţiile cerute pe vremea comunismului, acestea supun unui tratament diferenţiat confesiunile religioase recunoscute, încalcă principiile statului de drept, neagă libertatea religiilor, intrând astfel în conflict cu Constituţia și cu tratatele internaţionale la care Bulgaria a aderat”, afirmă episcopii catolici bulgari.

În ultima lună, lideri din toate confesiunile religioase ale ţării s-au exprimat împotriva adopării acestor amendamente și mai bine de 2.000 de creștini s-au strâns la Sofia pentru a protesta pașnic și pentru a se ruga împreună. Protestanţii, catolicii, evreii și alte confesiuni religioase sunt vizate de aceste schimbări din moment ce nu întrunesc pragul de 1%. Federaţia Europeană Baptistă și Alianţa Mondială Baptistă au înaintat scrisori premierului bulgar, Boiko Borisov, subliniind că adoptarea acestor amendamente „va duce la îngrădirea libertăţilor religioase și la persecutarea directă a bisericilor și a creștinilor”.

Și Uniunea Baptistă din România și-a manifestat solidaritatea cu fraţii din ţara vecină, susţinând protestele pașnice și îndemnând credincioșii români să „mijlocească pentru fraţii lor de credinţă”.

 Semnele timpului

 

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 − 51 =

Close