Stiri externe

Brazilia calcă pe urmele Indiei în privința culturii violului

Brazilia este încă în stare de șoc după ce un clip video vehiculat pe internet a dezvăluit că o adolescentă de 16 ani a fost violată de peste 30 de bărbați, în casa celui pe care îl considera prietenul ei.

Drogată și bătută, fata a fost abuzată în timp ce zăcea inconștientă pe podea, înconjurată de spectatori îndrăciți care își așteptau rândul. Unii dintre ei au fotografiat violul, alții l-au filmat și apoi s-au lăudat cu imaginile pe internet. Așa s-a aflat. Iar vuietul mediatic stârnit de teribilul incident petrecut într-o mahala a orașului Rio de Janeiro a depășit granițele naționale ale Braziliei. Președintele interimar al țării, Michel Temer, a convocat o ședință de urgență la care a chemat miniștrii de securitate și a jurat că va forma o unitate de poliție federală care va pune capăt violenței asupra femeilor. Promisiunea, parcă prea ușor de făcut având în vedere amploarea și vechimea fenomenului violenței asupra femeilor din Brazilia, capătă sens atunci când este privită în contextul sociopolitic actual al țării.

Ce știm despre mediul care a găzduit tragedia

Temer a ajuns la putere pe fondul unor frământări naționale puternice. El a preluat funcția după suspendarea Dilmei Rousseff, prima femeie-președinte a Braziliei. Rousseff a fost suspendată din funcție, timp de șase luni, pentru corupție – un flagel care afectează toată clasa politică braziliană și, implicit, și pe brazilienii de rând. Opoziția a reclamat că Rousseff ar fi „cosmetizat” voit conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor și a-și favoriza realegerea în 2014. În apărarea ei, șefa statului brazilian a răspuns că toți predecesorii ei au recurs la această practică și a denunțat o procedură „fără bază legală”. În schimb, l-a acuzat de mai multe ori pe actualul interimar că ar fi pus la cale „o lovitură de stat instituțională”. Cu tot scandalul, unii tot au deplâns înlăturarea președintei întrucât, în perioada mandatului ei, Brazilia a continuat o creștere economică vizibilă prin scoaterea din sărăcie a milioane de brazilieni. Din acest punct de vedere, cel puțin verbal, interimarul și-a asumat o responsabilitate uriașă, de care prima femeie-președinte a Braziliei nu s-a putut achita.

Un război de imagine

Despre șansele reale de combatere a fenomenului violurilor unii spun că nu se poate vorbi. Fiindcă Brazilia își cunoaște de mult timp problema și nu a făcut nimic concret ca să o elimine. Mai mult, unii acuză că toată mediatizarea acestui incident este și o tentativă a autorităților de a spăla imaginea publică a Braziliei, înainte ca țara să găzduiască, vara aceasta Jocurile Olimpice. Acuzația aceasta este un ecou al unui reproș mai vechi ocazionat de modul în care autoritățile au reacționat la alt viol petrecut pe străzile umblate ziua de turiști și noaptea de indivizi subumani lipsiți de scrupule.

Citește și:  Muntele Templului din Ierusalimul de Est s-a redeschis pentru vizitatorii evrei

În anul 2013, cu puțin timp înainte de vizita papei Francisc prilejuită de organizarea Congresului Mondial al Tineretului Catolic, la Rio, o tânără de 30 de ani a fost violată într-un autobuz care circula pe coastă, în regim privat. Descurajată de poliție și deznădăjduită după constatarea că atacatorii ei nu vor fi prinși, femeia a fost șocată să îl recunoască pe unul dintre ei în urma mediatizării unui alt viol, comis după același tipar, de data aceasta asupra unei turiste americane. În cazul atacării turistei, poliția a acționat exemplar, capturând în timp record câțiva suspecți. Tânăra braziliană a prins atunci curaj și a vorbit public despre atacul prin care trecuse. S-a deplâns atunci standardul dublu adoptat de autorități, care nu s-au mobilizat decât atunci când a fost implicată o persoană de altă naționalitate. Unii sociologi au tras atunci un semnal de alarmă cu privire lainstalarea unei culturi a violului în Brazilia, una fondată mai ales pe înclinația de a da vina pe victimă.

Brazilia, o nouă Indie

Unii se vor grăbi să asemene Brazilia cu India în privința atacurilor comise asupra femeilor. Iar graba lor s-ar putea să nu fie deloc neavenită. Și țara asiatică a fost recent în centrul atenției internaționale după ce presa a aflat despre bestialitatea cu care o tânără studentă a fost violată de un grup de bărbați care i-au snopit înainte în bătaie prietenul. Și este drept că cele două țări se aseamănă la unele capitole. De exemplu, în ambele țări atacatorii sau simpli comentatori ai unor atacuri sexuale au declarat fără niciun strop de îndoială că victimele au stârnit atacatorii, că nu aveau un stil de viață cast și că, altfel spus, „au cerut-o”. Altă asemănare între cele două țări ar mai fi, de pildă, că ambele fac parte din ceea ce economiștii au numit țările BRIC (Brazilia, Rusia, India și China), bazându-se pe faptul că toate aceste țări cunosc o dezvoltare galopantă a economiei naționale. În acelaşi timp sărăcia rămâne o problemă pentru ambele țări, iar în spatele ei se ascunde de foarte multe ori violența.

Pe de altă parte însă, India are o densitate a populației foarte mare, distribuind pe teritoriul ei nu mai puțin de 1,1 miliarde de locuitori. Brazilia în schimb, este a cincea țară a lumii ca populație (cu nici 200 de milioane de locuitori) și una dintre țările cu cea mai mică densitate (cei mai mulți locuitori populează litoralul, centrul și vestul țării fiind aproape nepopulate). Mai mult, în timp ce India este dominată de hinduși, Brazilia este statul cu cel mai mare număr de catolici de pe glob.

Citește și:  VIDEO "Eşarfele verzi" în Argentina - sute de femei au manifestat în fața Parlamentului cerând legalizarea avorturilor

Mahalalele Indiei și mahalalele braziliene (favelas) sunt pepiniere ale crimei organizate. Însă, spre deosebire de indienii care propagă rețele de trafic de carne vie, brazilienii din favelas sunt mai cunoscuți pentru traficul de droguri și arme de calibru mare. (Un documentar premiat internațional, intitulat „Vești despre un război personal” își introduce spectatorii în atmosfera și viețile complicate ale celor care trăiesc în favelas, fie ei oameni obișnuiți, fie infractori, și a structurilor care încearcă să reducă criminalitatea care originează în aceste așezări sărace.)

Cruzimea reală întrece chiar și cea mai bolnavă imaginație cinematografică. În Brazilia sunt ucise, în fiecare zi, între 10 şi 15 femei, doar ca urmare a violenței domestice. În India se estimează că 70% dintre femei sunt victime ale abuzului domestic, iar statisticile nu încetează să indice creșteri ale violenței de orice fel asupra femeilor. Mențiunea „de orice fel” este necesară pentru a acoperi acte precum „incendierea miresei”, o practică extrem de răspândită printre familiile tinere din India și care constă în stropirea cu kerosen și aprinderea focului asupra unei mirese care a venit cu o zestre prea mică.

Primele rezultate

În cazul tinerei braziliene abuzate recent, mediatizarea își aduce primele roade: autoritățile au deja mai mulți suspecți luați în custodie. Mai mult, faptul că presa internațională a relatat despre incident a dat naștere unor dezbateri intense pe tema inegalităților generate de diferențele de statut social și de cele de gen. Experiența țării arată că lucrurile se pot opri aici. La discuții moralizatoare, dar sterile. Indignarea mulțimilor are proprietatea de a se dilua în cotidian. Dacă însă va trece încă o dată peste actele de o violență animalică, atât de răspândite, țara va bea din aceeași cupă amară din care bea și India, amândouă purtând stigmatul internațional al unor țări în care respectul față de femei nu există. Fiindcă lipsa de respect față de o femeie dintr-o clasă socială/o castă inferioară înseamnă lipsă de respect față de orice femeie.

Sursa: semneletimpului.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 20 = 27

Close