Social

Bodnariu vs Barnevernet – consecvențele de care avem nevoie

Elementul religios cântărește greu în cazul Bodnariu vs Barnevernet, nu doar pentru că la început s-a vehiculat ideea discriminării din pricina religiei, ci și pentru că mulți dintre susținătorii familiei Bodnariu sunt creștini practicanți. Au fost unii care chiar au încercat să decidă care țară e „mai creștină”: Norvegia sau România?

dreamstimexl21306096336x280

 

Singurul termen de comparație al unui creștin nu poate fi însă decât Cel al cărui nume îl poartă: Christos. Iar despre Iisus Christos, Biblia spune că „citea inimile oamenilor” și cunoștea și problema, și soluția, iar cuvintele Lui le legau pe cele două cu o măiestrie divină. Creștinul care, cu toată onestitatea, vrea să facă „ce ar face Iisus” în cazul familiei Bodnariu, descoperă tulburat că nu poate întru totul, pentru că el nu are toate informațiile necesare. Însă chiar și fără acestea, un creștin poate și merită să caute trei lucruri.

Mai întâi de toate, să fie cinstit cu sine însuși, serios în a cunoaște adevărul și loial conștiinței atunci când adoptă o atitudine. Apoi, să fie sensibil cu oamenii – cu cei în cauză și cu cei implicați în vreun fel în dispută. Și, nu în ultimul rând, să caute să fie de folos, fiindcă, în definitiv, Iisus-modelul nu căuta niciodată să instige, ci să transforme prin cuvintele sau faptele Lui.

Cum s-ar traduce toate acestea la nivel practic/concret în cazul de față (citește analiza în două părți aici și aici)? Putem fi cinstiți cu noi înșine recunoscând că nu avem deocamdată suficiente date verificabile și credibile care să încline balanța într-o parte sau alta. Lucrul acesta ne obligă moral să acordăm prezumția de nevinovăție familiei acuzate de abuz, dar, ca să fim cu adevărat corecți, trebuie să o acordăm și oamenilor fără nume din Barnevernet acuzați de corupție. Altfel spus, să ne temem să acuzăm pe nedrept pe cineva nevinovat (familie/autorități), dar și să scuzăm pe cineva vinovat (familie/autorități). Apoi,putem fi sensibili cu oamenii implicați direct sau doar implicați în dezbatere, recunoscându-le, respectându-le și acceptându-le trăirile și emoțiile și urmărind binele fiecăruia în parte, oricât de greu ar părea lucrul acesta. Și, în final, putem fi de foloscăutând și diseminând doar informație verificată, solidă, care construiește și ajută. Și, de asemenea, pledând pentru soluții care să ducă la o limpezire a lucrurilor, ceea ce ar fi în folosul tuturor părților și, în special, al copiilor.

semneletimpului.ro

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 7 = 1

Close