PersecutiiStiri externe

Bisericile nigeriene se unesc pentru a combate terorismul religios

Bisericile din Nigeria se unesc, pentru prima dată, în încercarea de a lupta împreună mai eficient împotriva violenței din nordul țării. În 2015, gruparea teroristă Boko Haram a ucis nu mai puțin de 4.000 de creștini relateaza semneletimpului.ro

descărcare

Asociația Creștină a Nigeriei cuprinde concilii de reprezentare a cultelor protestante, a bisericilor evanghelice indigene, a bisericilor penticostale, a Bisericii Catolice, culte ai căror membri însumează circa jumătate din populația de 173 de milioane de locuitori a Nigeriei.

Asociația a adoptat un raport intitulat „Zdrobit, dar nu înfrânt: Impactul violenței persistente asupra Bisericii din Nordul Nigeriei” drept fundament al unei declarații comune prin care solicită guvernului să pună capăt violenței și să garanteze libertatea religioasă și cere Organizației Națiunilor Unite să lanseze o anchetă privind atrocitățile comise.

„Aceasta este prima ocazie în care ieșim public pentru a semna o Declarație care arată adevărata imagine a persecuției comise împotriva creștinilor, în această țară”, a declaratreverendul Musa Asake, secretarul general al asociației. „Acest eveniment ne oferă oportunitatea de a da întregii lumi de știre prin ce au fost nevoiți să treacă creștinii din Nigeria”, a mai spus Asake.

În perioada 2006-2014, analizată în respectivul raport, violența împotriva creștinilor s-a tradus prin moartea a circa 11.500 dintre aceștia, în nordul Nigeriei. Circa 13.000 de biserici au fost distruse, abandonate sau închise în decursul aceleiași perioade, iar circa 1,3 milioane de creștini au fost nevoiți să se mute pentru siguranță în alte zone ale țării.

„Dacă nu sunt verificate și stopate, violența, discriminarea și marginalizarea creștinilor din nordul Nigeriei vor duce la extincția totală a credinței creștine și a comunităților creștine din această zonă”, avertizează Asociația Creștină a Nigeriei.

Raportul, care se bazează pe 122 de interviuri ale unor lideri de biserică și membri, precum și pe nouă focus-grupuri răspândite în Nord, avertizează că două treimi dintre participanți au observat o scădere a numărului de membri între 2006 și 2014. De asemenea, s-a observat o scădere dramatică a fondurilor pe care bisericile le au la dispoziție pentru programele lor.

Semnatarii declarației și-au asumat, prin intermediul ei, mai multe îndatoriri de grup. Între acestea se numără dezvoltarea unei strategii proprii pentru combaterea violenței împotriva credincioșilor creștini; confruntarea guvernelor naționale și statale cu „natura și impactul violenței, persecuției, discriminării și marginalizării creștinilor din nordul Nigeriei”; furnizarea ajutorului umanitar pentru comunitățile creștine traumatizate; efectuarea de presiuni asupra guvernului în vederea retrocedării terenurilor confiscate abuziv creștinilor și crearea unei echipe legislative care să „lucreze la redresarea tuturor actelor de impunitate, injustitie și discriminare” comise împotriva creștinilor.

 

Loading...
Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + = 9

Close
<